2023-01-11
Alley Coffee位于湾仔蓝屋邻近既一条小巷,隔离系长期好多人排队的到米芝莲推介既泰国船面,所以虽然系小巷入面,但人流一d都唔少咖啡店以简约工业风为主调,入面灯光较暗,店内尚算宽敞,枱既数量唔多,唔会放到密密麻麻咁,环境舒适宁静Flat white 佢既house blend系用了2只Ethiopia既咖啡豆,同奶混合后个酸度唔算明显,但亦能饮到果香味,再加上奶既乳糖甜感,我觉得好好饮Piccolo因为奶既份量较少,相对地咖啡味亦都会较浓,更能饮到Ethi豆既香味牛油果日式碎蛋多士配沙律菜牛油果既熟度岩岩好,好绵既质感,日式碎蛋个味亦都调得岩岩好,唔会话太多酱,份量都唔少,好饱肚意大利水牛芝士烤番茄多士配沙律菜同Margherita Pizza一样都系用上车厘茄、mozzarella cheese、Basil再放入焗炉烤焗,厚厚既芝士焗溶后仲有拉丝既效果,车厘茄酸酸甜甜,味道又夹又好食无论咖啡同食物都非常唔错,真系唔多咖啡店可以做到咖啡同食物都有水准,加上环境舒适,店员又亲切,一定会再次光顾
Flat white
Piccolo