餐厅: 華姐清湯腩
资讯:

2017-03-20 614 浏览
睇完花卉展去食华姐清汤腩,第一次试米芝莲餐厅好期待(当时中要排队)。3人叫左牛腩米粉($45),牛腩面($45),牛腩担担面($50)。先讲一上枱的3碗面,一上枱都好香牛肉味,担担面的味道最香,令人食指大动!!卖相都吸引,厚厚的牛腩整齐放系面上,汤面有葱花点缀,加埋热气腾腾而上,令到呢碗面更神圣!可惜一入口就出事,作为主角的牛腩非常韧,好似食车軚咁,怀住惜食惜钱的心阿晴我ko晒碗入面5件牛腩,食得好辛苦,食完下巴都有d酸痛,,汤底方面可能平日食得比较淡,所以就咁饮觉得个汤非常咸,试左朋友的米粉汤,一入口觉得甜,但入喉都系好咸。食担担的朋友都咬唔郁牛腩,汤底无闻落咁吸引,似食咸味花生酱汤,不过可能呢位朋友唔中意花生酱,所以好唔好食因人而异。优点:个碱水面几弹牙,虽然咬唔到但牛腩都叫多

优点:个碱水面几弹牙,虽然咬唔到但牛腩都叫多