朋友仔生日,打算食个tea庆祝下,选择太多,唔知边间好,最后寿星女拣左去位于湾仔嘅五星级St Regis Hotel 入面嘅The Drawing Room食下午茶!由接待位置望入餐厅,环境好开扬,座位摆放亦好有空间感,梳化位置放左cushions,好cozy! 餐厅亦设有室外座位,如置身空中花园尼度嘅tea set包左八款甜或咸点,另外有两件scones 同一款饮品!我就拣左cappuccino,朋友就分别拣左日本焙茶同台湾产嘅乌龙茶。首先出场嘅系咸点车有八款可供选择,侍应好详细咁逐一介绍,可能餐厅刚刚转新menu嘅缘故,所以介绍时都有啲生蔬,不过诚意满分我就拣左尼4款:左上角The sweet Bao系pork belly 配苹果包,有啲似义烧包,不过尼款就多左啲蔬菜,好清新!右上角Terrine Forest就系一片toast + 鹅肝,再配栗子蓉,好夹,喜欢鹅肝嘅朋友必选右下角A French Twist,cream cheese同烟三文鱼嘅pancake卷,系我嘅至爱最后就系Delizioso,mozzarella cheese 配上干蕃茄同basil 嘅tart ,喜欢浓浓
首先出场嘅系咸点车
最后就系Delizioso,mozzarella cheese 配上干蕃茄同basil 嘅tart ,喜欢浓浓芝士味道就不容错过
接住落嚟就系scones,原味同提子各一,上枱时仍然系暖暖的、食落外脆内软,除基本嘅奶油同cream之外,重配上四款由法国空运嘅蜜糖、士多啤梨、橙皮同埋杏脯果酱,选择多之余,绝对能够增加味觉嘅享受
终于到甜点车喇
啲甜点好吸睛!
由左上角顺时针为大家介绍下先:Carrot and matcha 就系绿茶蛋糕配上红萝卜cream同柚子酱,蛋糕松软,绿茶同红萝卜嘅味道又几夹
Sesame 黑芝麻嘅外皮配上竹炭,第一口咬落去有芝麻味但较甜,后来朋友话要连上面嘅渍物一齐食,果然中和左甜味,黑芝麻味亦提升左
Sweet Potato 橙红色嘅外型,内藏Espresso mousse ,咖啡控必试
最后就系Chestnut Baba,Rum + Chestnut cream,配埋meringue,偏甜!
庆祝生日又点少得蛋糕、生日牌、爉烛同埋生日歌
非常感谢餐厅特别为朋友预备嘅小惊喜,尼种服务真系好窝心
最后再来一杯mocktails作结,非常满足!
特别一提,尼间餐厅每日下午五点左右就有刀开香槟嘅活动,之后每人更可获得一杯香槟,好特别!有时间的话,不况参与!
下午茶
  • Afternoon  Tea