2019-08-18 1012 浏览
🎐又黎到8️⃣月,又系八月之星的大寿🎂日子。📌野口同学同奥莉花师奶好耐未出场喇,事关她俩一个怀著小孩🤰🏻,一个忙著凑小孩🧒🏻,系得返熊妹仲咁自由身🆓。😝📌听说怀孕妈妈会口味改变了,野口同学唔想食西餐咁浓味,竟然提出想食东南亚风味的越南菜,熊妹同花师奶当然奉陪喇。📌熊妹成日撘巴士🚌坐上层,经过旺角都望到位于雅籣中心1️⃣楼的《La’ taste》装修别致,餐厅几宽敞咁,今次系机会一试喇,希望岩野口同学口味喇。📌晚上7点几上到去,都唔算多人。📌餐厅有卡位🛋,有大枱,柔和灯光💡令人感觉舒服。📌开放式水吧位话设计够简洁,可以望住店员炮制饮料🍸。📌经典越南菜式都几乎齐哂,串烧🍢、小食🥡、咖哩🥘、河粉🍜、捞檬🍲、炒粉饭🍚全部都好吸引。品越小食拼盘,$138📌我地仨加一系大食啲,先点个小食拼盘。份量都几多下,有春卷、虾饼、扎肉、猪颈肉米纸卷同酸辣凤爪,几抵食。春卷得一件切半,炸皮几脆口,馅料系素菜,有木耳丝、胡萝卜丝、粉丝等等,味道几唔错。扎肉有4片,咸咸地的腌肉片,几爽口,味道正常。虾饼🍤炸起都几热♨️,一分为四,几弹牙,点跟上的泰式辣酱真系几惹味。冷盘酸辣凤爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔会太重,
🎐又黎到8️⃣月,又系八月之星的大寿🎂日子。

📌晚上7点几上到去,都唔算多人。

📌餐厅有卡位🛋,有大枱,柔和灯光💡令人感觉舒服。

📌开放式水吧位话设计够简洁,可以望住店员炮制饮料🍸。

品越小食拼盘
品越小食拼盘,$138
📌我地仨加一系大食啲,先点个小食拼盘。

扎肉有4片,咸咸地的腌肉片,几爽口,味道正常。

冷盘酸辣凤爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔会太重,非常开胃😋。仲有啲沙律菜🥗跟上,好新鲜。

越南菜好出名的米纸卷,系用米浆造成好似纸一般非常薄的米纸,包裹著一些香草🌿腌料,青瓜粒🥒,粉丝同猪颈肉🐷,系一款越南地道小食,沾上鱼露味道又更佳喇。
串烧拼盘
串烧拼盘,$118
📌多人进餐最岩就系点拼盘,又可以开心share,又可以试到几款小食,所以再来多个串烧拼盘。

经典配撘,猪🐷、牛🐮、鸡🐥各两串,再阁在一串烧菠萝🍍上呈上,摆法有心思💕。
猪肉串肉质似系猪颈肉,比较爽口,岩野口同学。

牛肉串都几有牛味,烧到十成熟又唔算老,岩一直喜好牛的花师奶。

鸡肉串肉质嫩滑,唔会烧过龙变得鞋口,岩爱好鸡的熊妹。

📌咸鱼🐟青菜🥬,各有所爱🥰。
几惊喜的系貌似伴碟的烧菠萝串🍍又几清甜㖞!系新鲜菠萝无添加糖的甜味,而且带点烧烤味道,野口同学同花师奶都无兴趣,让熊妹KO左成串。

品越炒四蔬
品越炒四蔬,$78
女孩子要保持身型当然系好菜类喇🥦,四蔬有西生菜、芥兰、四季豆、高丽菜就岩哂喇。

蒜蓉炒香味四溢,菜类款款都好新鲜爽口,清清淡淡又健康,系最快搞掂的一碟。

香茅猪排捞檬
香茅猪排捞檬,$72
仨大一小都要点款主食的,见隔离檬香,一大碟猪排🥩加一大碗汤檬🍜,熊妹系餐牌望来望去都揾到系边款食物,所以就胆粗粗细问一下服务员问,原来系捞檬跟汤版,又几好㖞,有啲汤水湿湿地无咁干嘛,一于show hand ✋🏻照跟喇。

香茅猪排都系煎得干干地的,但肉质都保持到淋嫩唔鞋,味道都唔错,浸落汤又得,就咁食又得。

香芒黑糯米
香芒黑糯米,$42
📌一年一度八月之星生日㖞,点可以无蛋糕助庆架?
事实上越南真系唔兴蛋糕,咁就点个越南兴的芒果糯米饭喇。

芒果🥭好甜㖞!几新鲜唔似放糖加工的。
糯米饭用上黑糯米, cup 模做成心型形状💜,好惊喜啊!

味道甜甜的,好软糯,好烟韧,一啖一啖放入口真系好邪恶,甜甜地唔觉唔觉食左好多淀粉质,再捞埋中间的椰奶,有几肥肥食几肥。
📌整体系一顿几🉐的越南菜,小食、主食、菜类、甜品样样都充满越南风味,坐得舒服,服务又好殷勤,系一餐感觉几唔错的越南菜经验。✅
📌提提大家,唔好见到《La’ taste》系雅籣中心就以为系雅籣中心中间的入口撘䢂上呀,上到去都只会平时见到的cotton on 呀,haggendaz呀,《La’ taste》其实系雅籣中心偏左边的,所以系山东街,即对住KFC个边有个入口上架,事关我们仨都各自入左雅籣中心中间的入口上,模错门钉。😝
2019-08-13
庆祝纪念