2015-05-28
怀旧热潮越烧越利害,发现近年开得越来越多冰室餐厅系用怀旧嘅装修,拥有现代嘅清洁感,去到食嘢嘅食客自然可以响一个舒适干净嘅情景品尝食物和品味怀旧的感觉。今次刚好行过铜锣湾渣甸坊附近嘅南龙冰室!当日因为已比较赶时间嘅关系,所以黎到都系点一啲比较快嘅食物。等朋友,即刻叫个茶记经典菠萝油先!好彩晚市呢度都仲有供应菠萝油,俾我解解口瘾!虽然晚市了,个包唔系即新鲜刚焗好,但都仲系外脆内软。又大个都几好食。之后叫左个虾酱叉烧炒饭。本身都唔谂住食呢个炒饭架!但系呢见到隔离枱带咗劲香!啊谂唔到嘅时候不如就试吓啦!呢个虾酱炒饭最适合我呢啲食得比较浓味嘅朋友!虾酱炒落去很有咸香。饭粒全部都炒得好松开唔会一旧一旧。饭粒公开,颜色分布平均我深信呢d系如何判断好炒饭嘅因素!味道更加不在话下,我一口气都食咗半碟有多!就知佢几抢口几好味啦!晚饭一定要食少少肉嘅所以就试咗个咕噜肉。我见附近一两台都有食呢个,首先我要赞嘅就系呢一度嘅咕噜肉系真系肉嚟嘅。唔会系得少少肉。外皮唔会好厚。个汁又好味。肉又唔会太实。必吃!呢度个餐牌嘅设计都好独特,我响度等朋友嘅时候一路睇一路喺度自己笑,隔离枱可能以为我傻咖。哈
呢个虾酱炒饭最适合我呢啲食得比较浓味嘅朋友!虾酱炒落去很有咸香。饭粒全部都炒得好松开唔会一旧一旧。饭粒公开,颜色分布平均我深信呢d系如何判断好炒饭嘅因素!味道更加不在话下,我一口气都食咗半碟有多!就知佢几抢口几好味啦! 晚饭一定要食少少肉嘅所以就试咗个咕噜肉。
我见附近一两台都有食呢个,首先我要赞嘅就系呢一度嘅咕噜肉系真系肉嚟嘅。唔会系得少少肉。外皮唔会好厚。个汁又好味。肉又唔会太实。必吃! 呢度个餐牌嘅设计都好独特,我响度等朋友嘅时候一路睇一路喺度自己笑,隔离枱可能以为我傻咖。哈