2019-06-15
生活忙碌,若果可以放工后,揾个地方坐吓,同朋友打吓牙骹,简直喺人生一大乐事。最中意捐窿捐罅揾好嘢食既我,今日又揾到个好地方。呢间Cafe位于铜锣湾楼上铺,旺中带静,好啱一个人中意静静地休息,或者两三个知己聚会。Cafe既店主喺对咖啡品质好有要求既人,所以喺呢到,可以饮到精品咖啡,比起连锁店好饮好多咖。店主好中意咖啡,希望将咖啡文化推广比客人,仲会好热情咁同客人分享唔同咖啡特质。若果你自己系一个对咖啡有要求既人,相信呢到可以满足到你。好既咖啡豆,其实唔洗加其他花巧配料,都可以好好味。店主希望客人可以饮到咖啡原汁原味,所以推介我地饮呢只咖啡。店主话,咖啡豆喺嚟自埃塞俄比亚,啱啱冲出嚟,咖啡仲喺热果阵,会带有苦味,所以建议我地放凉先饮。当咖啡放凉咗之后,会饮到酸同甜味,仲会有after tastes留喺喉咙。的确,饮落第一、二、三啖,都散发咗唔同味道,相当特别。品味完咖啡之后,肚都有啲饿,我地点咗呢到招牌菜慢煮安格斯腹肉牛排(12oz)伴薯蓉。平时好少地方可以食到牛腹肉,因为呢个部份喺每只牛到相当稀少,大约只有2kg。仲要经过繁复处理,去肥肉去筋,最后得返1kg可食用部份,所以相当珍贵,亦比
Cafe既店主喺对咖啡品质好有要求既人,所以喺呢到,可以饮到精品咖啡,比起连锁店好饮好多咖。 店主好中意咖啡,希望将咖啡文化推广比客人,仲会好热情咁同客人分享唔同咖啡特质。若果你自己系一个对咖啡有要求既人,相信呢到可以满足到你。 好既咖啡豆,其实唔洗加其他花巧配料,都可以好好味。店主希望客人可以饮到咖啡原汁原味,所以推介我地饮呢只咖啡。
店主话,咖啡豆喺嚟自埃塞俄比亚,啱啱冲出嚟,咖啡仲喺热果阵,会带有苦味,所以建议我地放凉先饮。当咖啡放凉咗之后,会饮到酸同甜味,仲会有after tastes留喺喉咙。的确,饮落第一、二、三啖,都散发咗唔同味道,相当特别。 品味完咖啡之后,肚都有啲饿,我地点咗呢到招牌菜慢煮安格斯腹肉牛排(12oz)伴薯蓉。
平时好少地方可以食到牛腹肉,因为呢个部份喺每只牛到相当稀少,大约只有2kg。仲要经过繁复处理,去肥肉去筋,最后得返1kg可食用部份,所以相当珍贵,亦比较少餐厅会有呢道菜。
等咗一阵,终于上枱,牛肉煮到粉红色,视觉上非常吸引。只要牛肉够鲜,其实唔洗调味都好好味。
牛肉表面烧得香,入面肉汁完全锁住了,所以食落仍然非常Juicy,入口很嫩滑。
伴菜薯蓉也很有水准,用原个薯仔整,店家无将薯仔压到很碎,入口仲食到粒粒薯仔,增加口感
另外,点咗一咗客48小时慢煮烟熏手撕猪温泉蛋扁意粉,手撕猪用咗16种香料调味,味道相当多层次。因为用上慢煮,所以手撕入口特别嫩滑。
店主教落要将所有材料捞埋一齐食,就最正。不过我觉得味道太重,个人偏向淡味少少野食,不过相信重咸重调味既朋友会喜欢。
最后附上餐牌俾大家参考: