2016-06-23 702 浏览
有机会同屋企人出嚟饮下茶,今次选了唐宫壹号, 虽然知道有啲贵, 但听闻啲点心又精致又有水准, 所以大家都想试下 。早茶时段唔系太多人,我哋一到就有位。餐厅一个个鸟笼嘅布置充满特色, 环境亦十分舒适。点心嘅选择都颇多, 我哋就随意咁点左几款同鸟有关嘅美点。 这款甜在蛋窝嘅卖相相当吸引, 小鸡造型嘅咸水角十分可爱逼真, 令人有点儿不舍得吃。 然而,点心的精髓却是藏在蛋壳里的那个蛋黄, 蛋黄并不是真正蛋黄,而是用芒果汁制作而成的,入口即溶,超好食! 嚟到唐宫,大家一定要试下出名嘅烧乳鸽, 特价每只只系三十八蚊。 虽然比较细只,但可以炸到皮脆肉嫩,又唔多油,口感一流, 咁好食既乳鸽真系少有。花雕醉鸡又系另外一碟令人回味无穷嘅菜式, 香纯清新既花雕酒在鸡肉里渗透, 酒既苦涩味并没有盖过肉嘅鲜味, 两者配合得恰到好处。花雕酒行气活血, 可以进补一下呢!沙律春卷看起来就比较普通, 不过馅料份量充足, 炸得松脆, 伴已千岛酱来吃整体还可以。最后我哋叫咗冰凉西瓜糕做甜品, 卖相很精致,但好细件下,味道就不是太甜又不是太淡, 相比起其他点心就比较逊色了。 所谓少吃多滋味, 在唐宫你可以细味各种有创意又

甜在蛋窝
特价烧乳鸽
花醉醉鸡
千岛沙律春卷
冰凉西瓜糕
所谓少吃多滋味, 在唐宫你可以细味各种有创意又富有特色的点心, 少少嘅几件点心已经可以令你回味无穷, 相约三五知己和家人到那里聚聚,为繁忙的生活加添一点品味吧!
2016-05-21
甜在蛋窝