2021-03-15
九龙城虽然位置偏远,不过不乏美食。今次嚟到九龙城广场,开咗冇几耐嘅台湾餐厅,应该系成个广场入边唯一一间食台湾野嘅。餐厅面积唔算好大,晚上嚟到啱啱好有位。叫咗两个套餐,分别系台湾小食风味餐同埋台式汤面餐,两个人分享嚟食。每个餐包一个主食、小食同埋饮品。师大香酥猪扒,猪扒剪成大概有四件。外皮松脆,肉质香滑,而且有丰富嘅肉汁,令到佢唔会太干,但又唔会好油腻,掌握得唔错。锅贴一共有五件,皮脆,菜肉好味道,唔会煮得太焦,岩岩好。台湾水饺汤面个面身烟韧弹牙,份量都唔少,可以配原味水饺或者韭菜水饺。因为今日想食得清淡,所以点左原味,有四只水饺。下次有机会会试吓个麻辣汤底。卤肉饭系亮点,有怀旧飘香嘅台式风味。卤水汁渗入啲饭中,食落非常美味。饮品方面,我哋点左原味鲜豆乳,加$10,比平时饮开嘅豆浆香浓纯正,另一杯系蜂蜜柠檬,都系加$10,可选甜度。整体来讲,都几抵食同好味,价钱方面就大概百三几蚊左右。
锅贴一共有五件,皮脆,菜肉好味道,唔会煮得太焦,岩岩好。
整体来讲,都几抵食同好味,价钱方面就大概百三几蚊左右。