2021-09-13 441 浏览
我系个好钟意食pancake,无论系日式既souffle pancake、美式pancake、法式既Crêpe,法式既Crêpe系香港都食过两三间,今次试既系听讲有最正宗Crêpe既法国菜餐厅。La Crêperie系一间连锁法国餐厅,系亚洲拥有7家分店,系湾仔既法国菜餐厅,主打法式薄饼Crêpe,为客人调整出Brittany既各种地道美食。原来已经系湾仔札根左10年,口味千变万化、有甜有咸,由2015至2017年连续3年获得Trip Advisor卓越证书,,如果钟意Crêpe既你一定会钟意。Crêpe其实系源自法国西北部Brittany呢个地方嘅菜式,大家听过Crêpe,但Galette应该好小听,前者系甜后者系咸,因为Brittany盛产荞麦同小麦,当地人就发明用荞麦面粉或全麦粉调成粉浆,用呢种无麸质既材料,系平底镬上一煎,制成Crêpe同Galette,因为用gluten-free,所以味道带小小苦涩,都比较健康。星期二既晚餐时间黎到,7点几时候都唔算多左,不过食到8点几就差唔多full house,店员都系法国人为主,气氛好似去左法国咁。餐厅环境有格调,灯光较暗,好有情调,以

餐厅环境有格调,灯光较暗,好有情调,以法国小Brittany既渔港为主题,木式室内设计衬托住海洋格调,餐枱上有别致既灯塔型盐樽同胡椒瓶摆设,会播住Brittany既音乐,环境够chill,餐厅有唔小传统摆设同挂画,仲有航海用既气压计同水手制服等别出心裁既装横,好似去左法国小餐馆咁,又好似置身系船舱入面,被一股清新既海洋气息包围,玻璃会望到湾仔街景,无论系一班人食班定系情侣约会都系唔错既环境。

呢度随左有唔小既前菜、SIDE DISHES、沙律,当然唔小得主打既Galette同Crêpe,每只都有差唔多十几二十款,馅料味道有海鲜、蔬菜、鸡、牛、火腿等,甜食有朱古力、焦糖、水果、雪糕等,最后系唔同既酒、非酒精饮品。

呢度有一个2人既set dinner $538,可以食到4份可丽饼,或者试下其他小食主食,再配两杯野饮,算系合理既法国菜价钱。
1️⃣ Foie Gras  💰138(👅: 7.5/10)
Foie Gras
首先系法国菜唔少得嘅鹅肝,呢度用嘅系法国嘅鹅肝,而唔系平时常见嘅匈牙利鹅肝,鹅肝算几厚,几肥美,外层有少少脆,入面咬落几嫩,够creamy,有入口即溶既感觉,不过煎嘅部份唔够平均,煎得够多嘅地方味道先会浓郁啲。
鹅肝下面系多士配焦糖苹果,伴碟仲有露笋,食落可以中和一下鹅肝既油腻感。
2️⃣ Lobster Pasta  💰175(👅: 8/10)
Lobster Pasta
呢个系店员推介嘅意粉,意粉食落算系几爽口,有少少烟韧,未到好粉状。
龙虾份量唔少,已经切好晒粒粒肉,有成十几粒,每粒都几厚,咬落肉质够实而爽口,食落几鲜甜,另外仲有带子,食落一样鲜味十足。

意粉嘅酱汁系用鱼汤同蕃茄汁,食落去酸得来又有鲜甜味,食落唔会觉得油腻,不过可惜佢个酱汁唔系龙虾汁,钟意嘅可以落柠檬增加层次。
3️⃣ Les Pierres Noires  💰142(👅: 8.5/10)
s Pierres Noires
首先系食咸嘅法式可丽饼,即系Galettes,呢度嘅Galettes系用荞麦面粉整,上枱时见到大大块既Galettes,非常之薄皮,咬落去系薄之余仲要烟烟韧韧,边位咬落脆口,连埋一齐食就外脆内软,口感层次丰富,食落系咸咸地,而且充满麦香,不过唔知系咪特登,会见到边位系煎得焦啲,食落会苦小小。

而呢个Galettes馅料非常丰富, 有火腿、番茄、芝士同鸡蛋,隔离仲有啲沙律菜,好似一份早餐咁,成个味道主要系靠烟熏咗嘅火腿,火腿唔会切得好薄,食落系淡淡的烟薫味。

芝士方面系用Camembert cheese,有少少拉丝效果,够香但唔会抢过其他材料既味道,同火腿好夹,有啲似食好薄嘅Pizza咁。

番茄同蛋绝对令到成个Galette唔滞口,平衡得好好,而只煎蛋一切落去,质地流心,配合松软又脆口嘅可丽饼,食落带小小湿润,系非常好嘅配搭,呢个咸味嘅Galette会越食越开胃。
4️⃣ La Sexy Suzette  💰118(👅: 8/10)
La Sexy Suzette
之后就系食甜嘅Crêpe,呢一款系其中一款人气Crêpe,上碟时店员会将带蓝色火焰既橙酒倒 落Crêpe上面,成个Crêpe上面都系蓝色火焰,视觉上非常震撼,打卡一流。

Crêpe食落同Galettes唔同,比起咸既更加烟韧,系软熟而唔系脆口,会有小小甜味同带小小蛋香。

呢个落左cointreau,即系法国出品既甜味橙酒,闻到浓郁嘅酒香味,食落酒味劲浓,感觉好似倒左杯vodka落Crêpe到,如果唔饮得酒既人,食完呢个可能会wing wing地,因为酒味重,味道带小小苦。

而Crêpe上面既系芒果雪葩,同可以自己加既青柠汁,芒果雪葩酸酸甜甜,食落清新开胃,而因为够甜,所以一啖Crêpe一啖芒果雪葩,苦味就可以中和左,变得更易入口。
5️⃣ Le Defi   💰88(👅: 9.5/10)
Le Defi
呢个甜crepe上枱时随左知道佢一定好邪恶之外,就系佢一定好甜好好食,重口味既人一定钟意。

Crêpe上面系满满既拖肥酱,连香蕉都有用拖肥浸过,食落成个口腔都系焦糖既香甜味,就好似食紧garrett个只焦糖味,所以唔太好甜既人会觉得好甜好腻,拖肥酱够多唔会有一啖Crêpe系无,而焦糖雪糕入面仲有啲杏仁,连埋
好软熟又烟韬既Crêpe一齐食,口感层次丰富,留系口腔既系幸福既味道。
🥂 Cup Dry Cider   💰50(👅: 8/10)
Cup Dry Cider
Apple Ciders配可丽饼系Brittany最传统既食法 ,所以店员推介我饮Apple Ciders,因为系法国当地直送,香港唔系成日都饮,呢个Val de Rance - Cru Breton Sweet Cider有分2%同5%,前者比较甜后者比较苦啲,会系客人面前即席开过支新酒,最特别系用碗代替酒杯饮,好似港式战斗碗咁。

虽然系5%,饮落酸酸甜甜,唔系死甜味,苹果香几突出,唔算好重酒精,始终佢系苹果气泡酒,入口顺喉,几易入口,同crepe一齐食几夹,依款苦啲啲,
🥂 Cup Kerne Cider  💰55(👅: 8/10)
Cup Kerne Cider
呢个同样系法国当地直送嘅Apple Cider , 唔同既系佢系Craft Cider。

饮落去几fruity,味道酸酸甜甜,苹果果香四溢,相比起Val de Rance - Cru Breton Sweet Cider,我觉得酒味更突出,有小小啤酒既感觉,不过同甜味既Crêpe都系好夹。
🌟 食物黎讲,无论系甜定系咸既Crêpe都好食,食过香港3、4间既Crêpe,呢间系最好食,甜同咸既Crêpe口感唔同,唔会系用同一块,而材料调味都发挥得好,前菜、小食都唔错,系一间可以再食既法国菜。

店员服务好好,会好热心咁介绍有咩菜色推介,会主动食Galettes同Crêpe中间主动帮你换新既碟同餐具,非常细心。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $200-400ppl (服务费: 10%)
2021-09-06
Foie Gras