每个月都会同闺蜜去揾啲性价比高嘅餐厅食好嘢聚一聚,是晚我哋两个讲起食扒食牛肉,相信大多数人食扒都会谂起去扒房/西餐厅,但今日我哋身处佐敦 ,捐窿捐罅间发现咗间石烧牛肉,【52C Medium Rare】,见佢同呢条街格格不入,有著清新嘅门面,我哋就入去试一试下啦。餐厅有两层,楼上主要比客人网烧,楼下就比客人石烧,我哋拣咗石烧所以坐楼下噜,楼下石以有吧枱选择。餐厅都几贴心,因为佢有一个可以洗手嘅位置,卫生意识都好高。而且另一个贴心位就系每张枱都会放置一些比客人用嘅预配套,就系折得很精美的围巾啦,唔怕整到件衫可以尽情切切切啦。望望餐牌,呢度百零蚊已经有一个套餐,就算胃口大同胃口细既都可以拣唔同嘅G数,满足自己嘅食量,每个SET有西汤、沙律菜🥗、白饭。两个套餐跟上麻酱沙律及罗宋汤,沙律新鲜不马虎,罗宋汤材料十足,味道都合格。首先系石烧美国壳饲牛封门柳套餐。呢个套餐嘅主角系封门柳,特点系肉质非常爽嫩,色泽比较偏深,牛味浓郁。石烧嘅方式令到佢嘅肉质更为鲜美,而且有著独特嘅香气,加上牛肉表面焦糖化令味道更加突出。一只牛有封门柳嘅部位不多,所以真系比较矝贵,呢度嘅封门柳水准都好高。搭配上罗宋汤同前菜

餐厅都几贴心,因为佢有一个可以洗手嘅位置,卫生意识都好高。

首先系石烧美国壳饲牛封门柳套餐。

搭配上罗宋汤同前菜,汤汁浓郁,前菜清爽,味道平衡,真系一啖接一啖咁食唔停口!

接下来系石烧美国壳饲牛牛小排套餐。
牛小排嘅特点就系肉质柔软得嚟仲有丰富嘅油花脂肪,同样好适合用嚟石烧!

两款嘅牛扒佢都有配上酱汁,另外佢都有牛油可以摆埋上石烧板上面等佢化喺牛肉上面。我自己就喜欢净系用牛油调一调味, 好嘅牛肉系唔使整色整水都已经好好味!

最后上嘅当然系唔少得嘅甜品啦!我哋今晚拣咗两款Gelato嚟食

分别系廿四味同榴梿。两款嘅味道都好丰富而唔会太甜,特别系廿四味呢种味道真系好少见会出现Gelato身上,食落甘甜甘甜咁,我会形容味道会有啲似落咗糖浆嘅龟苓膏咁,大推!x10000000000000

食完准备埋单之际,店员好友善咁走过嚟同我哋闲家常,倾倾下佢推介可以试埋姜味Gelato话出面食唔到呢只味,咁就一于叫埋嚟试试佢啦!虽然姜味出面唔少甜品都会见到,但系佢哋呢款嘅姜味带有一种姜金辛辣感,似煲红糖姜茶前𠮶款姜辛味,味道一啲都唔人工、非常天然,果然无介绍错!

店员服务100分!
  • 廿四味Geleto
  • 姜味Gelato