2009-09-29 25 浏览
继续是食家的生日饭,正日的夜晚收工收得夜,谂左好耐决定简简单单去小肥牛打边炉﹗成10:30pm来到仲要有订位,都要等成三个字先有得入座,真系估唔到咁鬼好生意,上到去见到其实有好多大枱都俾左0的二人三人座,睇黎佢地0的排位有0的问题,可以做得更好的﹗先来一个牛肉刺身,呢样系小肥牛必吃之选,28蚊有成十几片,入口味道鲜甜,廿几蚊有0的咁既货色很是超值,连埋洋葱再加少少日本豉油同吃相当美味﹗今日要左个花雕药材锅,0的药材味十分之劲,渌菜同菇同齿𣍰留香,好野﹗10蚊碟既牛颈脊切得细条又肥又薄,虽然系特价货不过都应该留意下质素吧﹗讲真我真系唔觉呢款可以卖到七十几蚊做生招牌﹗再要一弹系佢个咩澳洲牛,见食家生日梗系点最贵的牛吃吧,佢卖$88,卖相很一般,得五六片下面仲有0的蔬菜托底,吃落唔腍滑不特止仲要偏韧,讲真个卖相同出面超市廿几蚊包既大同小异,只系大片小小,我就唔明点解佢要卖到最贵了,差﹗要赞的是佢地既手打虾滑,真系好香弹牙好好食,食落啖啖都系虾粒,鲜甜味美,我地两个打包左一粒返去俾大狗,佢一闻到已经眼睛发亮﹗吃完个十分麻麻既澳洲牛之后,意犹未尽问问部长有咩牛系最好食,佢就推介咩安格斯牛,于是又

吃完个十分麻麻既澳洲牛之后,意犹未尽问问部长有咩牛系最好食,佢就推介咩安格斯牛,于是又来多一碟,大大话话两条友清左成四碟牛﹗

安格斯个样就靓好多,轻灼之后肉质松软,牛肉虽未算浓不过亦算好味,相比起太子的春夏秋冬仍有不及,但一定好过之前两碟,来呢度都系食呢只牛,应是最好的了﹗

试牛食牛,不知不觉两个人食左成四百几蚊,这就是食家的生日晚饭﹗

有弹有赞,不过食家生日,唔会喊的,就ok啦﹗
牛刺身,必吃
虾滑是最正的食物
半肥瘦乎?
八十几蚊的超市货
不腍滑还偏韧,大家乐一人一炉更好
安格斯牛是最好的﹗
牛刺身,必吃