餐厅: 富山麵家
资讯:

2021-10-12 57 浏览
铜锣湾希云街一带越嚟越多餐厅,选择多箩箩,今次就试咗坐落其中嘅一间拉面店:富山面家富山面家环境宁静,加上设计简洁、木系装潢,令人彷佛置身于日本当地嘅拉面店我同朋友每人各嗌咗一款招牌拉面同埋沾面,黄金蟹膏牛奶沾面一上枱已经好香牛奶味,牛奶味喺口中回荡,十分回味,面层金黄色嘅膏状物就系呢碗沾面嘅重点:蟹膏😍加落沾面汁随即增添一种鲜味,为呢碗沾面增加多一重层次冠军黑酱油拉面汤底颜色深,但系颜色绝对唔系代表咗佢嘅咸淡度,呢款拉面相对较清淡,即使配料嘅溏心蛋同埋面条沾满黑酱油嘅颜色,入口唔会过咸,恰到好处,面条爽口弹牙,挂汤力不错,叉烧肥美香口,同时唔会过于油腻饺子皮薄馅靓,表面煎至金黄色,香脆可口,咬第一口肉汁随即倾盆而出

肉汁满满饺子
日本巨峰/蜜瓜碳酸饮料