2020-12-01
唔打唔撞揾到间质素唔错嘅粥底海鲜火锅,呢到招牌唔显眼,可以话都几隐蔽,而且佢冰室同粥底海鲜火锅同时交接咁做,会估唔到冰室下都有粥底海鲜火锅,仲要系好食!餐厅用心控制食物品质,务求保证海鲜够新鲜,令食客食得满意。注意⚠️想食的话要先预约啊‼️.一般嘅海鲜粥底火锅都系先用蒸锅将海鲜蒸熟,令海鲜滴出嚟嘅精华滴落底层嘅粥底里面;而呢度嘅粥底火锅系来自汕头嘅食法,汤底使用米水,将海鲜直接放入整个汤底里面烚熟,而海鲜即使放入水中烚熟亦都唔会冲走海鲜嘅鲜味,同蒸锅都差唔多,米水感觉仲可以降火,所以两者来讲我就比较钟意汕头呢个食法,最后个粥底好食好多,味道更加鲜甜。.🦞龙虾餐($288)x2龙虾真系好新鲜劲靓☺️☺️好正正‼️肉质皎白弹牙,鲜味十足,虾膏好多好肥美🤤有诚意👍更不用点蘸酱油,原汁原味都好够味。.包1️⃣开胃凉菜x2(凉拌青瓜+花生)炖汤 x2足料无添加味精,小小一盅汤里面有菇、大大旧猪肉同鸡肉,鸡骨炖到一咬就散开,真材实料,好鲜甜,真系好好饮!😻蒜蓉泰酱焗青口4只青口同样新鲜,富海水味,肉质爽口鲜甜.2️⃣新鲜鲍鱼 或 冰镇鲍鱼 2只冰镇鲍鱼先用酱油汁煮制,矶煮鲍鱼冇得输,淡淡的酱油香提升了鲍鱼的鲜味👍推
注意⚠️想食的话要先预约啊‼️
🦞龙虾餐($288)x2
包
1️⃣开胃凉菜x2(凉拌青瓜+花生)
炖汤 x2
蒜蓉泰酱焗青口4只
青口同样新鲜,富海水味,肉质爽口鲜甜
2️⃣新鲜鲍鱼 或 冰镇鲍鱼 2只
冰镇鲍鱼先用酱油汁煮制,矶煮鲍鱼冇得输,淡淡的酱油香提升了鲍鱼的鲜味👍推荐!
3️⃣贵妃蚌、多宝鱼、蚬、海虾、元贝
新鲜🤤餐厅嘅海鲜日日新鲜入货,保证新鲜美味够靓,所以佢甚至连walk-in客都唔做😳座系到两个钟都见餐厅拒绝咗好几枱客,咁做都系为咗品质保证,真系好严谨。
4️⃣选8款火锅配料
👉顺德酿冬菇
依款够特别,自家手打虾滑酿入鲜冬菇内,虾滑鲜香配搭菇香,两者食材十分融洽。
👉自家制墨鱼滑
呢一个叫必叫,虽然份量唔多,大概分到四旧,但呢个卧虎藏龙,墨鱼滑嘅味道好足,预先已经调好味,咸咸地,外加有蟹籽提升口感。
👉日本黑豚肉片
👉手工牛丸
👉鱿鱼须
👉花胶
加入花胶煮成嘅米汤底变得更黏更杰,可以升华整个汤底嘅味道,更加滋润美颜。
👉竹笙
👉油麦菜
5️⃣自家制竹蔗茅根及汽水任饮
自家制嘅竹蔗茅根竹足料,味道清甜。另外汽水选择都够特别,除咗常见嘅汽水之外,仲有多款日本汽水,亦都有韩国茶👍👍
6️⃣粥底
粥底有粟米南瓜同芋头粒,亦配有葱、芫荽同菜莆,以上嘅配料同粥底系分开上嘅,份量可以按个人喜好自行调较。