2019-04-10
每年莆田有蛏子节,我地一定会黎食一次,呢度嘅蛏子黎自莆田哆头村,较短身同肥美,同一般香港食到嘅苏格兰蛏子唔一样。有八种食法,$198任拣两种,我地拣左蒜蓉蒸蛏子同红菇鲜蛏汤。蒜蓉蒸蛏子份量好大,蒜蓉切得好碎,真系变成蓉,完全融入蛏子,蒸嘅时间岩岩好,加埋豉油一齐食劲鲜味。红菇鲜蛏汤,第一次听同食红菇呢种菇菌,上网睇话佢系菇中之王仲有抗癌作用,好有营养价值。汤饮落浓味亦都好鲜甜,系特别而且讨好嘅味道,蛏子可能吸左汤,比蒸嘅肥美,亦都更有鲜味,有惊喜。冰浸苦瓜系老公拣嘅,佢话清热气㖞,我怕苦瓜嘅苦味,但冻同点埋蜜糖一齐食,又唔错㖞,苦味走哂,好清凉。莆田荔枝肉望落同咕噜肉差唔多,炸得香脆,够juicy又够淋,酱汁沽满每一旧肉,仲有啖啖荔枝味。莆田扁肉汤系类似鱼皮饺同猪肉饺子嘅混合体,好有肉味,口感有少少弹牙,我地钟意食个饺子之余觉得加埋紫菜嘅汤都好好饮。兴化米粉今次第一次叫,纯粹惊唔够饱点埋,系令人印象非常难忘嘅一道菜。米粉质感特别,食落似棉花咁轻,配料有海鲜、紫菜同时菜,每条米粉都吸满汁,但又唔会太干太湿,下次一定会再食。个米粉好食到我想买埋返屋企煮,哈哈,不过份量都几多,可能下次先买黎