2017-06-29
之前喺深圳食过老鸭煲,先饮鸭汤后打边炉。觉得味道好好,鸭肉鲜嫩又煮得好腍。成日推介俾朋友返大陆一定要食但系次次都约唔成。唔系话远就唔得闲😑今次就近近地喺香港试吓呢个老鸭煲啦三个女仔都唔系食得几多野, 随便叫咗一只鸭嘅老鸭煲试下!望落同深圳𠮶个都好似,因为鸭都几肥,所以饮汤之前一定要隔走哂啲油!呢一煲鸭, 已经隔咗三大碗油😂 亦都为咗方便食,我哋将只鸭煎皮拆骨,撕晒啲鸭肉出嚟。肉质非常之林,唔会好老,一啲都唔痴牙!🤤🤤另外我钟意加啲葱落去一齐饮, 成个感觉好清香、好香鸭味、又唔会太肥腻!加埋啲萝卜一齐食真系好香甜!我哋三个女仔饮咗大半煲鸭汤先至肯停手😂😂😂😂😂我哋随便嗌左少少火锅配料,有四宝丸、纽西兰羊肉片、杂菇、脆鲩片、少少蔬菜、仲有和牛粒添。虽然佢俾咗一大洞山我哋,其实入面只系菜。羊肉都系得几块⋯⋯⋯而且我觉得羊肉片嘅羊味太重太so!我本身都好钟意食羊肉都好钟意佢浸羊肉嘅苏味但系呢个实在太苏啦!成都打边炉都系佢啲羊肉味😐😐😐至于呢个澳洲M9和牛粒,亦都系有少少失望!可能10粒入边,有5粒都系肥膏⋯⋯⋯⋯呢个鲩片都几好食嘅,肉质都唔错,都几厚身。食落亦都冇淡水鱼嘅泥味(因为我好怕)整体
今次就近近地喺香港试吓呢个老鸭煲啦
三个女仔都唔系食得几多野, 随便叫咗一只鸭嘅老鸭煲试下!
整体来讲除咗老鸭煲好好食,其他火锅配料都有待改善.