2018-12-03
难得假日,当然要同男友出街周围行下!听同事讲,最近荃湾开左好多新餐厅,于是决定出荃湾行下街食下饭。约左男友八点睇戏,睇戏前经过荃湾广场,见到一间日本餐厅外排满了人,原来系新开既《牛角 次男坊Jinan-Bou》听讲呢间餐厅一开张至少要排一个钟先有位,好彩,今日人不算太多,排十五分钟就可以了!我地首先系门口点餐比钱,之后服务员就安排位置。我地分别叫左牛风次男坊丼($88)同烧盐牛舌丼($78),再配经典牛肉饭烧肉汁。坐低无耐,味噌汤就送到了!因为我不喜欢太浓味太咸既味噌汤,而呢个汤既味道岩岩好,不错!饮完汤后,两个丼就刚好送到。丼既卖相不错,将一片片肉布满在饭上,一层层的叠起,令人感觉肉既份量很多!在口感方面,我觉得肉烧得过熟,所以食上去有点硬,而且烧肉汁太少,如果可以自由落烧肉汁会更好!相反,牛舌丼有点惊喜,配合一条条葱令整个丼饭口感更新鲜更丰富!总括而言,丼饭不算十分出色,但份量恰到好处,而价钱加一后有点贵,个人认为试一次已经足够了!