2023-05-11
话说我同我嘅同事都好耐无响土瓜湾大伙头食早餐,今次话想食返次久违嘅大伙头早餐,回味下往事(佢几年前都仲系住土瓜湾嘅)。我就叫左个欧陆鱼柳餐,佢就嗌左个常餐额外加$6薯饼。我哋系用手提电话电子下单...咁张单都系分开两栏列明我哋食咩嘅。然后佢嘅餐嚟先,未见薯饼响碟,咁我话应该另上薯饼俾佢。之后我个欧陆早餐都上左枱,我碟嘢有两个3角薯饼。进食左一阵,然后我食紧第一块薯饼个阵,就嗌咗个男侍应,问问我同事另加$6嘅薯饼会几时有...个男侍应竟然话:「块薯饼出左啦,咪上左系欧陆个碟度!」我就回覆:「吓,但系我个同事嘅餐另加架㖞!」个男侍应好理所当然话:「欧陆早餐得一块薯饼,你碟上有两块,其中一块就系另加个块嚟!」我开始著:「张单都好清楚系边个餐加嘅薯饼,点可以加落唔系order个食客个餐碟度就当加左架?」男侍应续说:「系,张单系分开边个餐加薯饼,但可能系厨房一时无为意,见系同一张枱,咪将薯饼放埋一齐。」我无再答落去。我非常不满咁样去同个食客解释...如果照佢讲,咁唔将两个餐捞埋一盘上菜,系同一枱。佢完全无谂过解决问题,亦都无理客人感受...将人哋order嘅食物放系另一个食客个餐度,我未食另外个
个男侍应竟然话:「块薯饼出左啦,咪上左系欧陆个碟度!」
我就回覆:「吓,但系我个同事嘅餐另加架㖞!」
我无再答落去。
我非常不满咁样去同个食客解释...如果照佢讲,咁唔将两个餐捞埋一盘上菜,系同一枱。佢完全无谂过解决问题,亦都无理客人感受...将人哋order嘅食物放系另一个食客个餐度,我未食另外个件薯饼啫,兼我同事唔介意我已经食紧个碟上去拎返个件原本属于佢嘅薯饼啫!咁样嘅做法同解释,真系唔得㖞~
我又无渠道投诉佢,只好透过openrice去讲呢件事。
如果我一个就唔会再帮衬。
P.S.: 我个同事好似无乜所谓,反之我系执著𠮶个,消费者唔系大晒,但今次唔系无理取闹。而且,块薯饼系要另加$6先有嘅,点可以以咁嘅方式敷衍食客?
欧陆鱼柳早餐