2018-04-09
自从有左小朋友之后,难得有机会同太太出去过下二人世界,但就算出去,都好少去好远或好长时间。今晚难得出去,但都系选择屋企附近--大围火车站。在大围市中心走左一圈,谂唔到食乜好,太太又见我有少少生病,咁就准备去吃粥。去到要排队,拿了号后,旁边有间上海店,叫我太太过去睇下有无想食的食物,她睇完后回过来说有,但系…未等她答我,我便说有妳想吃的,就去吧。就系咁就去左呢间食。等了大约5分钟便有位,睇下个餐牌,价钱算ok。我们就点左酸辣云吞汤面、生煎包、山东手丝鸡、豆浆。酸辣云吞汤面 : 有4粒云吞,食到酸食唔到辣,一般。生煎包:个底煎得唔够脆,咬落去完全无肉汁,仲有少少冻,可能已煎完一段时间。山东手丝鸡:我见枱枱都有人点呢个,我都点。算最好的一样食物。我印象中的山东鸡,d鸡皮应该系脆,类似烧鸡,再倒d酸酸辣辣既汁。可能因为系手丝鸡,所以这家店将只鸡放凉,手撕并放上碟,等有客人点就淋汁上。可惜,又系得醋既味,完全无辣味。门口有位员工,又做收银又做带位又出餐,我估可能系老板娘,见她有空就问下她,可否俾d麻辣酱或辣酱我 (因为我见到有一个𩠌菜系麻辣口水鸡,应该起码有麻辣酱),因为碟山东手丝鸡无辣味。她回
今晚难得出去,但都系选择屋企附近--大围火车站。
酸辣云吞汤面 : 有4粒云吞,食到酸食唔到辣,一般。
门口有位员工,又做收银又做带位又出餐,我估可能系老板娘,见她有空就问下她,可否俾d麻辣酱或辣酱我 (因为我见到有一个𩠌菜系麻辣口水鸡,应该起码有麻辣酱),因为碟山东手丝鸡无辣味。她回覆我话冇麻辣酱,都无辣酱,豆板酱要唔要,我说好,顺便俾胡椒粉我。点知一去无回头,一路都无俾我。其实之前攞位时,都已经觉得她无乜礼貌,叫我个等位号时,行到门口,她有点凶恶咁连续说:「得门口呢个位,要唔要?唔要就再等,我俾第二个。」都唔等我答就走左去。
总结,唔会再食呢间!