2021-09-29
星期六去试新餐厅,地点系位于观塘创纪之城既哥哥添饭•妹妹泡茶,个名非常特别。餐厅喺地下,好易揾。呢度系做台湾菜。餐牌系用胶file夹住打印出黎嘅格仔纸,好搅笑。呢度有堂食晚市套餐,包前菜,主菜八选一,同小果物,加配饮品有$10折扣。不设加一服务费。饮品有唔同种类既台式饮品如奶茶,果茶,气泡系列等等。另一款堂食晚市套餐有鲁肉饭,干拌面,青咖哩,塩曲鸡,同鲁肉汤面,另外餐牌仲有夜市小食,同滋润甜品。今次第一次黎,我哋叫左两个堂食晚市套餐,一份夜市小吃同两碗甜品大快朵颐。堂食晚市套餐系成份餐咁上俾你。前菜三款有椒盐烧肉粒,椒盐爆溪虾,同渍物拼盘。椒盐烧肉粒同椒盐爆溪虾份量唔少,都唔算咸,前者好脆口而后者好松脆可口。渍物拼盘居然有牛蒡,好健康。小果物系三旧红苹果同一旧哈蜜瓜。养生花雕鲍鱼醉盘 $128呢款系星期二,四,六限定。今日啱啱好可以叫。卖相好特别,好似迷你下午茶架咁,上层架有鲍鱼同虾仁各一只,仲有糖心蛋半只,下层架有五件醉鸡左右,全部食物嘅药材同酒味都超浓。质感方面,鲍鱼有嚼劲但唔韧,糖心蛋嘅蛋黄系软心,醉鸡都好嫩食落仲甜甜哋。浸住汤嘅仲有青瓜丝,杞子,同玉竹。另配一大碗热白饭。时菜可
餐厅喺地下,好易揾。
养生花雕鲍鱼醉盘
堂食晚市套餐系成份餐咁上俾你。
前菜(椒盐烧肉粒,椒盐爆溪虾,渍物拼盘)
小果物系三旧红苹果同一旧哈蜜瓜。
养生花雕鲍鱼醉盘
养生花雕鲍鱼醉盘 $128
卤肉青菜
时菜可拣卤肉青菜或者烫青菜,我哋拣左前者。卤肉青菜系新鲜油墨菜加上味道好好嘅卤肉碎,份量唔多不过够食,完全无油不过味道好好。
破布子煎封比目鱼配蟹肉菠菜圈
破布子煎封比目鱼配蟹肉菠菜圈 $128
破布子煎封比目鱼配蟹肉菠菜圈
煎封比目鱼卖相好好,一客两件,煎得皮脆肉滑,有少少骨不过问题不大,上面加左几粒连核橄榄,味道刚好唔过咸。蟹肉菠菜圈系新鲜菠菜围圈再加啲好有鲜蟹味嘅蟹肉喺上面。另配一大碗热白饭。呢款主菜好健康,食材质素唔错。
有时候想喝红豆奶茶,靓靓雪燕桃胶奶茶
有时候想喝红豆奶茶 跟餐加$18
”有时候想喝红豆奶茶“个名好长,少见有红豆奶茶饮,即管试吓先。奶茶嘅茶味好香浓,质感亦滑,下底有好多原粒红豆粒,用饮管都吸唔哂。
靓靓雪燕桃胶奶茶 跟餐加$30
呢杯靓靓雪燕桃胶奶茶就劲多桃胶粒咬,好有口感。唔想浪费就整烂张胶纸用匙羹食埋啲桃胶。
起司肉松蛋饼 $26
另外叫左一客夜市小吃分享。起司肉松蛋饼系一大条蛋饼切开左四件,薄薄饼皮包住鸡蛋饼,再入面系肉松同芝士,上面洒上黑白芝麻粒,再加上甜酸酱同沙律酱。食落肉松味同甜酸酱重,口感烟烟韧韧,全不油腻,同我之前试过嘅蛋饼有啲唔同。呢个价钱几抵食。
雪燕桃胶百莲炖梛汁
雪燕桃胶百莲炖梛汁 $40
雪燕桃胶百莲炖梛汁
雪燕桃胶百莲炖鲜奶 $46
雪燕桃胶百莲炖鲜奶
甜品绝对唔少得,叫左雪燕桃胶百莲炖梛汁同雪燕桃胶百莲炖鲜奶。首先两碗甜品都超足料,啖啖都有好多爽爽嘅桃胶,稔稔嘅莲子,同脆脆哋嘅百合,超抵食。味道方面,鲜奶完全唔甜,好健康。不过个人钟意梛汁多啲,少少甜甜哋好味道。
野食本身质素唔差,卖相居然出奇地有心思。服务员人手充足而态度友善,但系并唔收服务费。装修光猛,座位都正常。食左咁多野人均先两旧水松啲,抵食。