2023-06-23
今日特登同朋友黎到黄金海岸,除咗欣赏一下屯门既日落晚霞🌅,仲有到访颇有名既「秋香」㊗️。一直都好想食佢大名鼎鼎既煲仔饭,今日终于可以一战啦!🤩餐厅环境布置别出心裁,到处都可以比食客「打卡」!中国古代装修🏮,木色窗框和横梁🪟,配衬纱帘同玻璃花纹嘅灯🔮,加上悬吊的清酒和威士忌酒樽🍾,光影成趣。唐伯虎成功令屯门点上一些趣味🥳前菜方面:威士忌烧蚝🦪,系餐厅其中一样推介嘅招牌菜,鲜甜烧蚝配上浓烈威士忌,系一个唔错嘅配搭。日式吉列广岛蚝🔥,炸得外脆,蚝汁锁紧,食到啖啖蚝味。秋香黄金粟米沙律🌽,我最喜欢呢道菜,用心制作。香甜既粟米配上邪恶既明太子沙律酱,味道层次更上一层楼,下面配番沙律菜🥗,减轻肥腻感,又增加返健康嘅元素。串烧🍢:烧鸡翼🐤,即刻谂起周星驰既「烧鸡翼,我钟意食」😆芝士鸡肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛盐烧白鳝煲仔饭🐟🍚,重点来啦!卖相吸引,用小铁锅装住,又能达至保温效果。白鳝肥美,鱼油甘美,间中食到小碎骨,要小心;将中间既生蛋捞匀,每粒饭都沾满蛋汁、烧汁同鱼油;两者相得益彰。☺️总括而言,想系黄金海岸揾间餐厅chill下,食吓串烧同煲仔饭,秋香会系唔错嘅选择🌞
前菜方面:
日式吉列广岛蚝🔥,炸得外脆,蚝汁锁紧,食到啖啖蚝味。
串烧🍢:
烧鸡翼🐤,即刻谂起周星驰既「烧鸡翼,我钟意食」😆
芝士鸡肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛