2017-04-02
黎开旺角行街行到夜晚,女朋友话想食泰国野,我又唔想去到九龙城咁远,所以就近近地去了附近一间叫“亿饍”ge越南and泰国菜餐厅试下啦!店铺系誉发广场ge4楼,都非常容易揾到。上到去,餐厅比人ge感觉就系都几有越南ge特色,整齐ge枱凳配合整齐摆放ge餐具,柔和ge灯光,比人一种几舒服ge感觉。坐底之后,睇睇餐牌,发现都好多野食,甚至连黑鱼翅,龙虾,鲍鱼都有!!咁当然我无食得咁豪气啦XD叫咗一些亲民d ge菜式,椰子乌鸡排骨炖汤,泰式生虾刺身,串烧鸡+猪,生牛肉河粉,猪颈肉捞檬粉,软壳蟹牛油果卷,芒果糯米饭,饮品叫了海底椰冰同越南咖啡。餐厅系一间夹杂越南菜+泰国菜ge餐厅,可以一次过满足我呢d喜欢食东南亚菜ge朋友,等咗一阵就上菜了。椰子乌鸡排骨炖汤($52)炖汤够晒火候,味道清甜,有淡淡ge椰子香,而且唔会好重味精,适合女士饮用,滋阴养颜!!鲜甜嘅感觉唔咸唔淡,泰式生虾刺身($95)食泰国菜一定要点生虾!!呢度ge生虾刺身有8只,而且都系大大只,肉质比较弹牙扎实,唔系死虾!几新鲜,配合红椒和蒜片,点埋距个酱汁,非常好味,而且酱汁调教都唔错,唔会好辣,有青柠味,好正!!好开胃大件夹抵食,平
店铺系誉发广场ge4楼,都非常容易揾到。 上到去,餐厅比人ge感觉就系都几有越南ge特色,整齐ge枱凳配合整齐摆放ge餐具,柔和ge灯光,比人一种几舒服ge感觉。
食泰国菜一定要点生虾!!呢度ge生虾刺身有8只,而且都系大大只,肉质比较弹牙扎实,唔系死虾!几新鲜,配合红椒和蒜片,点埋距个酱汁,非常好味,而且酱汁调教都唔错,唔会好辣,有青柠味,好正!!好开胃大件夹抵食,平时去九龙城食泰菜都系得六只咋,必定会来呢度再食
无论猪肉和鸡肉都烧得啱啱好,好滑,完全唔鞋口,而且好厚肉,好多肉汁,串烧个重点系距个沙爹酱度,好好味个沙爹酱,如果多人可以叫好多串食!!!正啊!平时出去食串烧好多时会觉得有雪味,做到咁嫩滑,我方便啱啱好,我估个厨师都有返咁上下功力。
好精致ge一道菜式,好似置身系东南亚ge丛林一般,炸得金黄香脆ge软壳蟹,和成熟晒ge牛油果,夹杂一点点蔬菜,再用米纸卷住,点上一点点泰式辣酱食,非常yummy!!!你系可以想象到几咁丰富成个口感,而且好fresh,唔会好油腻ge感觉!
非常推介ge一道小食!!
甜品就叫了芒果糯米饭,精致ge摆盘令人眼前一亮,而且好喜欢距ge竹碟,好有东南亚风味,而且选用健康ge黑糯米,有咬口,软糯,椰浆也很香,配上时令ge香甜芒果,令到成餐饭更加完美!
非常推介ge餐厅,店员服务好之余,食物ge质素真系好正,份量又足!!而且价钱又相宜真系全5分!的确系非常适合朋友或者家庭过来聚餐ge好地方!