2020-03-26 8885 浏览
疫情期间,应该减少外出聚餐,不过两个人就算唔出街食都会一齐食咖啦,唔好一大班人同唔好去太迫人既地方食都应该安全既,所以今日我地去左尖沙咀呢间鼎王麻辣锅食个late lunch。午饭时间都避埋,应该安全啦!不过其实我想讲大家一啲都唔需要担心,因为呢间鼎王麻辣锅既职员既卫生防护措施真系做得好足!首先,去到门口,职员会帮我地量体温,然后再用酒精搓手液搓手。入到去坐低之后,职员会俾张印有鼎王麻辣锅既褶纸俾我地包住个口罩,放好口罩之后,佢地又再会拎埋支酒精搓手液俾我地再搓手。到佢地讲解完点用部ipad点菜后,佢地会系我地面前消毒部ipad,令人感到佢地真系严谨到一个点。餐牌方面选择贵精不贵多,每个种类有啲野㨂,个人觉得可以接受,始终黎得呢度食就系想重质素,想食汤底同靓野食多过有一大堆选择但样样都普普通通。所以选择相对地比出面火锅店少亦都系十分合理。汤底有三个选择,酸菜白肉、麻辣或者鸳鸯锅,好明显系一定会叫鸳鸯锅,而个锅本身仲可以俾我地㨂酸度、辣度、少油等等。起初我地㨂左小酸小辣少油,食落觉得唔够力度,好彩醉同辣都可以之后再加番。个人觉得酸菜白肉要起码中酸先够,而麻辣就因人而异,我觉得如果你系有食

汤底有三个选择,酸菜白肉、麻辣或者鸳鸯锅,好明显系一定会叫鸳鸯锅,而个锅本身仲可以俾我地㨂酸度、辣度、少油等等。起初我地㨂左小酸小辣少油,食落觉得唔够力度,好彩醉同辣都可以之后再加番。个人觉得酸菜白肉要起码中酸先够,而麻辣就因人而异,我觉得如果你系有食下辣野但又唔敢话人知你食得辣既,就可以由中辣开始。汤底白肉不能任添,酸菜同鸭血就可以任添。

上选牛小排

首先讲下个上选牛小排。上菜卖相好整齐,食落牛味重,唔错唔错,但因为汤底味较浓,靓牛我觉得最好用酸菜白肉个边煮,煮完唔好点酱油食,牛味系最突出。

五花去骨鲜牛

五花去骨鲜牛都出乎意料地ok。当然,一定系一分钱一分货,牛味点都无上选牛小排咁重,牛肉纹理都无咁靓,但唔会系出去食超平任食火锅个种食落无味既牛,我觉得从性格比黎睇呢个系不错既选择。

卤蜂巢牛肚

卤水项其实有几个选择,不过我地只系㨂左呢个卤蜂巢牛肚。卤水味道适中,入味,唔会太咸,牛肚爽口弹牙,正常表现。放入麻辣锅煮下再食更正。

桂花蚌

海鲜方面我地只系叫左桂花蚌。海鲜都新鲜,正正常常,好味既,不过无大惊喜。

一品蟹滑膏

呢个一品蟹滑膏就十分ok!蟹滑在一般店舖好少见,食落有蟹味,值得一试。

两个人食黎讲我觉得系叫多左少少,我地食量中等偏大食,大家如果系细食就自己就住叫喇,不过我地都食得晒咖,无做大嘥鬼。

酱料方面极之简洁,好明显系对汤底同食材极有信心。呢个我认同既,因为我都无乜点点酱料。有分麻辣沾酱同酸菜沾酱(即系腐乳),再加啲香菜(即系芫茜)同葱。另外如果想食饭,呢度白饭系任添的,饭煲放左系酱料区。值得一提,平时啲舖头酱料区系无遮无掩,但呢度系全部都有盖,而且都好干净,整齐企理。

餐桌非常阔落,亦有公共餐具使用,十分整洁卫生。餐桌仲有usb头可供叉电,如果无带线仲可以问职员借。

服务方面我觉得系好到吓亲,太有礼貌令人感到有点不好意思,讲解场地十分清楚,介绍食品煮食时间和食法也很细心,仲提我地用筷子夹鸭血有机会夹断弹到自己添!佢地仲超主动加鸭血加酸菜,我地细细声讲唔够辣同酸时,个姐姐可能估到我地讲紧乜,就立即飘过黎问使唔使加辣加酸!十分体贴!到埋左单出门外,佢地仲有啲僻味既喷雾俾你喷下。呢个年代系好少可有咁优服务质素既餐厅!十个赞!

三得利生啤

最后打边炉梗系唔少得啤酒啦,整番杯Suntory draft stout先~

2020-03-24
上选牛小排