2018-07-29
因为迁就返女朋友,所以今日又入咗元朗揾食。元朗多好嘢食就系人都知,今次一直沿著康乐路行,去到教育路见到呢一间新开嘅「烤鱼工房 」,一啲都唔难揾到,一于试下。门外都好多人排队等候,但好嘢先有人排队呀嘛。装修复古且带文艺感,有霓虹灯整成嘅图案,墙身又油上店铺名称嘅涂鸦。两个人食一大条鱼,都唔敢叫太多。店铺声称鱼的平均重量喺1kg左右,目测都有嘅,大大条,哈哈,一定冇违反商品说明条例。女朋友唔食得辣,所以所有𩠌菜都拣晒"不辣"。 我哋拣咗【海鲈鱼】(hkd $258),多肉但系都比较多骨。而汤底我哋选了蒜香酸菜味,烤鱼激多蒜头、炸蒜、酸菜,全都铺放在烤鱼上。鱼肉几滑几鲜,而且非常大条。由于我们选了"不辣"的汤底,一开始鱼肉可能比较淡口,但随著火炉一直加热,蒜香酸菜与鱼肉混和且渗入鱼肉,变得更好食! 我们配料选择了【豆卜】(hkd +$16)及【蟹柳棒】(hkd +$16),蟹柳棒和豆卜吸收埋烤鱼及酸菜精华,越烤越好食!【烤茄子】(hkd $32)同样地选了"不辣",蒜泥铺上茄子上烤成,好香口惹味。虽然食完个口有啲臭,但亦都证明好足料。【烧墨鱼丸】(hkd $18)同样地选了"不辣", 墨鱼丸
海鲈鱼
海鲈鱼
烤茄子
烧墨鱼丸
同样地选了"不辣", 墨鱼丸本身偏咸,再加上烧烤粉,个人嚟讲觉得咸得滞。
粉有啲似孜然粉,几香口。
健康百香果水果茶
至于【百香果多多】(hkd $30),百香果加益力多冲成,都有好多百香果籽增加口感,但整体偏酸。