2017-06-14 78 浏览
登打士广场有好多俾大家gathering嘅餐厅和cafe。Ground Floor 永远堆满了不少sales,系你等时疯狂地向你推销自己的餐厅,想系呢道站稳阵脚,无啲真材实料和个人特色都几难。今次呢间系广场廿楼,包全层,所以地方十分宽敞,Gathering 嚟讲呢点好重要,坐得唔舒服真系咩都唔洗讲。不过其实我哋今次嚟最主要系医肚。初时都有少少担心。通常呢啲餐厅主打系饮品,系度叫“食送”食同系外国餐厅叫中菜一样,九死一生。我哋先叫了个小食试试水温 - 蜜糖鸡翼。佢哋啲蜜糖浓度调得啱啱好 (好怕有啲餐厅会将啲鸡翼变成糖水鸡翼,得个甜字),鸡翼烧得恰到好处,肉嫩但不会见到血水。伴菜沙律可以refresh味蕾。见前菜整得咁好,我哋再叫个芝士焗西兰花,用料绝不吝啬。一丝丝的芝士食落去好有满足感。连食肉兽的我也忍唔住食咗半碟。主食:意式青汁鸡肉阔条面。虽然知道呢度嘅芝士长通粉系招牌菜,但再叫芝士就真系太腻了。如果系钟意西式香料嘅朋友,呢道菜就合哂河车。而且选用槛榄油嚟煮,感觉都healthy啲。餐厅采用较幼的阔条面,看上好似河粉 (唔系炒贵刁啦)

蜜糖鸡翼

芝士焗西兰花

主食:意式青汁鸡肉阔条面。

意式青汁鸡肉阔条面

2017-06-14