2009-03-13
(11/3/09)杂志间唔钟都见佢卖广告,一直都被那生牛肉、Tiramisu吸引住。平时三点几四点时段又唔开门,想买走都唔得。今晚冒住唔多好既食评、差既服务态度下,坚决要来食。这次顾,觉得service完全无问题噃!一叫就应,仲几有礼貌添!$148位,无o野饮(+$28可任饮common drinks)。前菜意式生牛肉:不是入口即溶,味道似薄版烟三文鱼,加埋橄榄碎,有意大利风味。深海翡翠螺:好大只吓,而且好鲜甜!老公话好多沙,但我食两只都无㖞。鲜虾温室什菜沙律:有惊喜!千岛酱捞埋蕃茄粒,好正!仲有唔系雪虾,系鲜虾呢。烟肉大蒜焗石蚝:虽然只蚝系瘦D,但焗完仍有海水留出&阵阵海水味~香葱烩都灵田螺肉:人人说它如白烚,不过我却欣赏,其实佢「白烚」得黎,有微微的香葱味,咁整,无薯蓉焗咁溜,且能保留螺肉原清甜味。烤意大利肠伴辣椒汁:「意大利肠」实在系普通的不脆皮大肉肠吧!三文鱼酱焗法式蒜蓉包:平时我怕食法包,因为太硬刮损嘴巴。但Ciao每个order都系即叫即整,令这包松软兼脆口,难得难得!老公都话呢个包同平时食开的唔同。黑醋汁什菜鸡肉卷:所谓什菜,只不过系那粒红萝卜也!当食鸡肉片,无特色。餐汤
前菜
餐汤
野菌忌廉汤:野菌味算OK够,汤身略稀,反而无咁溜。
热盘
原本拣左黑松露菌汁烩阔面,睇睇吓改为蛋黄烟肉阔面(Carbonara):唉….转轪错误添!佢同普通不过的稀D既奶油意粉有什么分别?
主菜
扒三文鱼伴青椒粒忌廉汁:三文鱼煎过熟,韧了!汁有芥末味,几特别。
香煎立鱼柳伴粟米芝士汁:俾堆忌廉芝士汁,盖过晒件鱼味。佢煎鱼煎到脆口,但却同样过火。
薄烧美国牛肉黑椒汁:汁淡,牛肉欠味道。
Contorno 伴菜
白酒香草烩什菌:清淡一点,我谂佢用螺肉同一煲上汤煮出来吧。
甜品(每人限点一个)
木糠布甸:极之似食忌廉,因为木糠只得面层,太不像样吧!
自家制意大利蛋糕:睇个样都知好食。酒+咖啡味比例1:1,半湿润,又唔太甜,我正爱这样的Tiramisu~~
p.s.白酒轻微酒精,no good