2017-06-07
今日一早我们见完客之后行过旺角弥敦道655号胡社生行见到广告牌同派传单嘅大姐话饮早茶会有半价,午市就会有七折优惠,听到好似抵食咁,所以我们就决定去呢间「金苑酒家」饮早茶!我们叫咗爽滑牛肉肠嘅肠粉好软滑薄身,可以清晰睇到入面放满鲜嫩嘅牛肉馅料!带子鲜虾饺嘅饺皮比较厚身咗啲,馅料有带子同虾肉,味道好鲜味!金苑鲜虾饺嘅饺皮好烟韧薄身,虾肉好爽甜弹牙!绿茶奶皇包嘅包质好软熟,而且有淡淡嘅绿茶香味,初头以为入面嘅馅料系黄色嘅奶皇,点知一打开见到系绿色嘅绿茶奶皇,而且质感非常香滑浓郁!怀旧马拉糕都几松软,但祇系一小角,而唔系原盆,感觉唔系好抵食!百花酿鱼肚嘅鱼肚焖得好腍好入味,夹埋爽口弹牙嘅虾胶一齐食,令到口感相当丰富!醋捞秋葵系将秋葵切成粒,再加埋黑醋,食落感觉好清新醒胃!卤水猪仔脚卤得好入味,但唔会好咸,外层嘅猪皮好软滑腍身!总括:表面睇话饮茶有折以为好优惠,点知喺埋单𠮶阵发现,原来所谓嘅折扣系将点心嘅原价特意提高到好似酒店嘅价钱,折完之后嘅价钱就系基本酒楼价钱,而且我们系早茶半价优惠,但他们就收咗我们系午市七折价,令我们觉得好失望同有欺骗顾客嘅成份,就算啲食物几好食都无用!