2023-05-22 1916 浏览
📍永记潮州粉面 上环西营盘修打兰街21号地下立志食匀全香港嘅潮州猪杂粉!见到其他foodie推介,位置又够近,一于试吓!呢间有冷气位,同埋可以喺出面巷仔食,我排多一阵队都要入去冷气位😂。排紧队已经叫你落定单,但系态度系好友善。对于粉面配搭方面会答得好清楚👍🏻猪杂河粉(细)走青 $35猪杂包括:猪膶、猪粉肠、猪肺、猪心、猪耳、猪肚、猪大肠、猪腩肉,都几多选择,份量都多。但个人唔系好钟意白烚猪腩肉,仲要劲厚切,一啖咬落去劲肥腻🥲。唔系味精汤,都唔会有其他潮州粉面嘅重白胡椒味,但个汤真系过份清,会觉得系清水😂,食完都唔会好颈渴。佢嘅河粉都劲容易索水发胀,我已经唔系食得慢嘅人🥹,不过好处就系叫细碗都好够饱。同埋上面啲芽菜同上碗嘢唔系好夹,芽菜都有啲豆腥味。另外,我觉得佢嘅辣椒油系死辣,冇咩香味。目前食过三间西营盘嘅潮州猪杂粉,我会咁样排:达濠仔>潮州人>=永记。
📍永记潮州粉面
上环西营盘修打兰街21号地下