2023-04-10
其实之前已经食过一次其他分店,𠮶阵时第一印象系麻麻。咁啱行开太古城,就谂住下午茶时间揾间餐厅同朋友坐低饮下咖啡倾计,见依间铺都几多人排队,就谂住嚟依度食,比多第二次机会佢。因为唔太肚饿,同朋友叫左碟意粉、pancake一齐食。觉得佢意粉啲款式睇落都好唔错,不过朋友强力推荐辣番茄蟹肉扁意粉,就一于叫嚟试下,而甜品叫左经典英式伯爵茶梳乎厘,饮品方面仲叫左杯伯爵茶鲜奶咖啡。辣番茄蟹肉扁意粉($98)觉得摆盘睇落几吸引,不过食落辣味都几足,对于我依个平时唔太食得辣嘅人嚟讲觉得几辣。但成碟意粉系好食嘅,中意佢意粉嘅质地够弹牙,而且佢系用扁意粉索哂番茄汁嘅味,少少微酸再加上辣,非常惹味。经典英式伯爵茶梳乎厘($158)pancake即叫即整,要预留啲时间叫。觉得佢嘅卖相望落唔错,打卡一流。一共有3件梳乎厘,淋左啲伯爵茶酱。侧边有3粒黄豆粉蕨饼、2件玛德莲蛋糕、香草味雪糕同埋忌廉。如果一个人食嘅话分量真系几多,同人一齐share食会比较好。不过坦白讲觉得个蕨饼同细蛋糕就好麻麻,唔会令我有想食嘅冲动,反而个雪糕仲好食啲。因为之前食过其他分店嘅pancake,觉得唔系好得。初时以为可能系分店问题,但无谂
辣番茄蟹肉扁意粉($98)
经典英式伯爵茶梳乎厘($158)
不过坦白讲觉得个蕨饼同细蛋糕就好麻麻,唔会令我有想食嘅冲动,反而个雪糕仲好食啲。因为之前食过其他分店嘅pancake,觉得唔系好得。初时以为可能系分店问题,但无谂过今次再食依然系有同样感觉。佢嘅pancake外表睇落正正常常有返咁上下厚度,同平时外面食开𠮶啲都无咩分别。食落虽然有蛋香,但里面嘅texture就好淋,系入口即溶,但觉得有啲over左,自己唔系好食得惯依种口感,反而觉得会系蛋浆未煮熟嘅感觉。
至于杯伯爵茶鲜奶咖啡($42)都几好饮,伯爵茶味道算系颇为突出。总括而言,觉得意粉同饮品都唔错,但梳乎厘就麻麻,唔系好适合我。不过餐厅环境系ok,食物卖相都吸引,系几啱同朋友聚餐打卡。