2022-03-14
何兰正菜式名太长,请参考下面😛价钱💲: $128/ $148/ $288/ $78/ $108/ $58/ $58好味程度😋: 5/5!服务🍴: 4.5/5!环境🗾: 4.5/5!性价比🥢: 3.7/5回头率😚: 4.5/5!-何兰正对于大家应该都唔陌生,一路唔追求出新餐厅的佛系我终于去左,同埋开post!原来真系好似D人咁讲好好食,好有gimmick😮 不过佢地而家好似暂时停业,开咗之后一定要再去呀!🤗-✅牛油烤福州椰菜花/迷你干贝昆布忌廉汁/巴马火腿/巴马臣芝士。呢个𩠌完全将一旧平平无奇嘅椰菜花变得高级!creamy的忌廉汁入面隐约食到一丝丝嘅瑶柱,加埋大大片嘅Parma Ham,咸香味十足😌 -✅✅24小时慢烤伊比利亚叉烧猪油捞饭/63度温泉蛋/红洋葱渍。呢碟系个个嚟到都会叫!慢煮叉烧嘅肥瘦分布大约系七比三,食落好有油香,肉质好嫩😱叉烧嘅㶶边烧得好靓,系唔钟意食叉烧嘅都话好食😻猪油捞饭超邪恶,捞埋温泉蛋入口滑嘟嘟,食到个底仲有少少饭焦😜 饭上面仲有大豆芽、菠菜同埋粟米仔,神奇地个感觉又有啲似韩国的bimbimbap😂-✅✅✅南洋香料烤西班牙BB猪肋骨配野菌陈村粉/西班牙辣肉肠忌廉
菜式名太长,请参考下面😛
好味程度😋: 5/5!
服务🍴: 4.5/5!
环境🗾: 4.5/5!
性价比🥢: 3.7/5
回头率😚: 4.5/5!
✅✅✅南洋香料烤西班牙BB猪肋骨配野菌陈村粉/西班牙辣肉肠忌廉汁。呢条BB猪肋骨用上大量香料腌,好惹味。仲要烧到啲肉juicy同嫩,骨肉分离,完全俾佢嘅肉质惊艳到‼️😱底下嘅陈村粉索晒D肉汁同西班牙辣肉肠忌廉汁,好好味🤩
✅花生奶冻豆腐花配浓厚芝麻糊/粒粒热带水果。呢个系期间限定嘅甜品,芝麻糊磨得好顺滑,完全冇粒粒。饮落芝麻味好浓🤤配埋中间嘅花生奶冻豆腐花,好似将两种中式糖水混合埋一个菜式咁☺️花生味唔系好重,系一只落咗花生酱软身的奶冻,变成豆腐花嘅形状。比起中式糖水浓厚好多,但面头嘅热带水果我就觉得有啲多余🙈
✅✅西班牙油炸鬼配花生忌廉/焦黄炼奶加黑芝麻雪糕。西班牙油炸鬼粗糙嘅一条,热辣辣炸起,包住满满嘅肉桂砂糖。油炸鬼外面好脆,入面嘅口感比较软同淋🥰 点埋隔离有芝麻粒粒嘅芝麻雪糕同埋顺滑嘅焦糖忌廉,冰火交融咁同埋增加甜味,好出色🥲
✅✅椰青冷泡乌龙茶。好特别的味道,清新嘅椰青水+冷泡乌龙茶,入口两者嘅味道都饮到,冇谂过会夹😆
✅咸梅西瓜沙冰。西瓜沙冰比较普通,用咗好甜嘅西瓜同埋啲沙冰唔系好易溶,加埋咸咸酸酸嘅味道,唔知点解觉得呢个几适合啲老人家饮🤣
整体呢间非常非常出色,环境阔落,员工都好热心😚 不过记得早啲嚟如果唔系好多嘢都会卖晒🤯 睇得出厨师好了解每种食材嘅特性,咁样fusion+用咁多种材料去煮一道𩠌,食落都唔会觉得奇怪,配搭新鲜,我觉得我可以去好多好多次🤪 (价钱就有丁丁贵,不过食晏昼就抵啲)