星期日本身想排队食人气台湾面店,但奈何落大雨☔️,所以被迫放弃。沿住广华街再直行见到「Bos Vinci Restaurant & Bar 」有Brunch食,加上又唔使等位,就一于试吓。餐厅面积唔大,估计夜晚会变身成为酒吧。呢度以🎬电影《国产凌凌漆》为主题,墙壁嘅装饰灯牌引用咗唔少经典对白,可算系香港人嘅集体回忆🇭🇰。餐厅设有Brunch Menu,定价合理,价钱介乎$88至$128不等🍽。另外,你仲可以喺度食生蚝添,不过我就唔食开,所以不感兴趣。烧纽西兰牛柳配薯菜($128),呢碟菜式嘅份量都几多,牛柳有两大件,而垫底嘅薯蓉亦有一大堆。老实讲我觉得牛柳本身嘅质素一般🥩,但厨师嘅技术搭够,令到佢都系好好味道。牛柳外层烧至微香,中间肉身呈淡粉红色,肉质唔嚡唔韧,带有牛香。🥔薯蓉底好绵,当中仲混入咗椰菜花,而搭配嘅红酒烧汁亦几惹味。黑松露杂菌干炒扁意粉($98),🍝意粉味道唔错,采用干炒(捞)嘅方法取代汁煮,食落无咁滞。扁意粉煮得弹牙有嚼劲,而且油份够,条条分明。𩠌料采用大量唔同种类嘅杂菌,面头就再加多堆黑松露酱🍄,全程食都充斥着菇嘅香气。椰菜花忌廉汤,随午餐奉送嘅汤好有惊喜,因为够热同够
椰菜花忌廉汤
椰菜花忌廉汤,随午餐奉送嘅汤好有惊喜,因为够热同够浓味。佢并唔系一般嘅罐头忌廉汤,而系加入咗打溶哂嘅椰菜花同薯仔一齐煲,以提升口感🥦。
蒜蓉包
蒜蓉包,🥖块包系全餐最普通嘅食物,蒜蓉味够嘅,但都系避免唔到法包好硬嘅质感。
法式田螺薯蓉焗油炸鬼
法式田螺薯蓉焗油炸鬼($78),田螺好正㖞🐚,我建议擘大个口一次过食哂原件咁多层,先系最佳享受。田螺好香蒜味,口感软稔又带点爽。薯蓉喺牛柳𠮶碟已经出现过,而垫底嘅油炸鬼就超酥脆,摆脱咗既有好油好韧嘅印象,推介。
焗法式柠檬挞
焗法式柠檬挞($58),柠檬挞比较的骰🍋,直径得大约8cm,但摆盘都几靓嘅。法式挞焗得够火候,边位非常松脆,而内𥚃嘅柠檬馅唔会太稀,酸甜度亦适中,食完仲有清新味蕾嘅作用。
饮品方面,我哋要咗Virgin MojitoLemon Squash,无酒精特调Mocktail原价$58,午餐价则$38。🍸两杯味道都几清爽,又唔会过甜,不过Mojito𠮶杯稍胜,因为多咗份薄荷香🌿。
总括嚟讲,我本身对呢餐不抱太大期望,始终唔系专登嚟,又觉得佢有多重身份,如酒吧或主题店等,不过食物出品就证明咗佢哋嘅实力😋。店舖由几个后生仔经营,楼面厨房一脚踢,出心出力,相当认真。但留意返,慢功出细货,想食就要预多啲啲时间喇🙏🏻。
2021-07-18
椰菜花忌廉汤