2018-10-26 491 浏览
本来一心想去九龙湾德福School Food食韩国嘢,点知去到先知道已结业,可能系韩餐潮流渐淡关系啦,不过朋友同我都有啲失望,毕竟真系好耐冇去School Food开餐啰!但系原址开咗间叫港面子嘅港式面店,外面望入去发觉只有少许装修有改动过,其余大部分仍然系School Food旧貌,最后知道原来两间餐厅嘅背后老板都系同一集团,我同朋友都话想试吓新嘢,于是就走入去一试啦,当时人唔多,所以我哋可以直接入场。睇完menu后,发觉食物种类虽然不算多,但面底选择就好多元化,真系谂得出都有,我朋友叫咗个椰香挂汤海鲜喇沙,我就要骨胶原牛尾番茄汤面。椰香挂汤海鲜喇沙一送到,好浓嘅喇沙味已涌入个鼻度,面质弹牙,啲豆卜又索晒喇沙汤底,完全入晒味,简直就系精华所在,我朋友话超正,食唔停口。至于我嘅骨胶原牛尾番茄汤面就更吸引,牛尾炆得好腍,相信系食材用料正,加上浓郁蕃茄汤底,就更特显牛尾嘅牛香,筋肉都超腍,面嘅软硬程度适中,啱晒我口味,最后我食到连汤都饮晒!😅不过认真讲,港面子嘅价钱一啲都唔平,啲面平均都要八十几、九十蚊碗,呢间餐厅仲要冇开水供应,顾客如要饮水就要order枝樽装水,或者叫饮品,真系够晒讲面

椰香挂汤海鲜喇沙

骨胶原牛尾番茄汤面

不过认真讲,港面子嘅价钱一啲都唔平,啲面平均都要八十几、九十蚊碗,呢间餐厅仲要冇开水供应,顾客如要饮水就要order枝樽装水,或者叫饮品,真系够晒讲面子啰。😑

整体嚟讲,与School Food相比,新店有佢自己嘅风格,个人认为绝对唔系旧酒新瓶。
椰香挂汤海鲜喇沙
骨胶原牛尾番茄汤面