2021-10-02
听fd讲好食,好坏评嘅比例又夸张咁高先黎食。但系作为一个food blogger,我可以话比你知呢啲系中产以上,食样打卡崇洋,唔系食味道同体验。我哋获安排坐喺边而其中两位其实系商场走廊位,充满香港大排档特色。今晚一家人四个叫咗dinner set for 4: 前菜就拣肉丸,袋芝士,炸鱿鱼粒,主菜就拣个千层面,大虾面同个猫耳朵,四杯嘢饮(2* coke 2*ginger ale),另加个意式奶冻。咁落咗单佢就黎几块热面包嘅,但系以呢个价钱嘅餐厅来讲份量实在太少,少过咩Dan Ryan Outback,食落唔同slice有脆有硬有”淰”系咩玩法?值得提有跟谜之olive oil 同谜之vinegar系ok,不过冇特别衬托到包。肉丸就普通啰,个番茄汁冇乜加成。食完冇令人更加想食下一道菜,好似最有名嘅cafe de coral嘅肉丸意粉嘅质素(原价$90 3粒)袋芝士其实卖相普通,菜嘅份量少,不过个人觉得主角芝士系ok嘅,有啲芒果味唔会太腻,中规中矩ok啦鱿鱼炸得唔错,皮算薄,个酱系开胃嘅,喱道作为前菜系好Lasagna够热而且一上就充满香味,系吸引,食落唔错,个边有适当嘅焦,个底唔会太多油
鱿鱼炸得唔错,皮算薄,个酱系开胃嘅,喱道作为前菜系好
Lasagna够热而且一上就充满香味,系吸引,食落唔错,个边有适当嘅焦,个底唔会太多油,系好。 面就其实食唔出咩特别。
猫耳朵,第一眼唔错,但系份量稍为少,个粉有啲”un”,厚身左啲,其实系咪未煮透? 整体食落比睇落淡,个汁嘅黏稠度适中。就唔知今梗乜。
大虾意粉,个粉比较硬,唔知系咪厨师风格。啲汁好似未捞匀。问题系屋企几廿年煮𩠌经验嘅专家坚定表示两只虾系急涷的(原价$180一碟)
甜品就正常嘅,奶味出,平衡到面头啲酱,加$15黎讲合理
总括来说,近成千蚊唔饱,唔算好食,服务就正常,排半个钟以上,又算嘈又冇音乐,就揾唔到卖点需要嚟啰。
唔系fine dining就代表好食啰,望住鬼佬整意粉又点?可一不可再,半价就食得过。