2024-01-30 1144 浏览
啱啱喺一间人气食肆试咗碗花甲粉,揼一揼屋企味嘅回忆喇!一开始抢眼嘅系甘香扑鼻嘅汤底,就算热浪滚滚都令人忍唔住要即刻饮一啖。啖啖肉质嘅花甲同肥美嘅肥牛,质感弹牙,食落爽口又过瘾。汤底当中,有种淡淡嘅甜味,喺小辣嘅带劲下更加突出。炸蒜嘅香脆同葱嘅鲜味,添咗层层次感,堪称嘅系滋味尽享!蔬菜都少不得,娃娃菜嘅爽脆、金针菇嘅滑溜溜,完美融合晒汤底嘅每一滴精髓。走口麻辣嘅花甲粉透过心机调味,静静咁俘虏咗我个味蕾。噉嘅滋味,真系荔枝角地铁站都求之不得啊!啲配料选择多到令人心痒,想点就点!繁多嘅选择中,就算摆满篮都嫌唔够。乌冬或者粉丝,拣边个都煲出嚟嘅汤锅滋味足。佢哋话好嘢要等,但呢个等,绝对值得!下次行过呢度,栊定我会再转返嚟,错过会后悔㗎!😋🌶️🍲