2020-01-22
钢牙小妹话佢琴晚去左打边炉,挑起猪嘅边炉瘾,决定都去下佢所介绍嘅壹壹渔一。呢间铺头喺帝盛酒店2楼,同一般打边炉一样,有几款唔同种类及价钱嘅牛肉拣,无限refill,饮品其他食材都系自助。不过唯一有d唔同嘅系,呢度环境真系酒店嘅感觉,舒适宁静,少左火锅餐厅嘅热闹感,但换黎一个非常干净卫生嘅环境。呢个酒柜好靓火锅放题,提供五款优质肉类选择,有精选牛胸腹肉、顶级肩胛肥牛、澳洲M6和牛、日本黑毛和牛、鹿儿岛豚肉,另外仲包埋牛舌心同精选豚肉,我地就要左个M6和牛试下,拣左个花胶鸡汤底。汤底滚滚下,我地就出动睇下有咩食,都有几十款锅物配料可以自由夹,而啤酒汽水及Haagen-Dazs雪糕都系任饮任食,正👍花胶都算大块同厚身(左手揸唔到筷子夹,影到好差😂😂),滑嫩中带点爽口,不腥不燥,汤头鲜甜,感觉几滋润。夹左d丸物,午餐肉,炸鱼皮同响铃,粒猪骨浓汁页丸超正,弹牙又juicy。牛肉嘅质素高,我地除左试M6和牛亦都试左顶级肩胛肥牛,前者脂肪含量低,而且牛肉味都好浓,食好多都唔腻,后者质感厚实d,都香牛味,仲有牛舌心都好好味,我地前后都食左7,8碟牛肉,哈哈。虽然天气唔够冻,但打边炉系要继续嘅
呢个酒柜好靓
虽然天气唔够冻,但打边炉系要继续嘅