2019-04-17 109 浏览
嚟到荃湾呢个平民美食天堂,本来谂住去啲网上讨论度极高嘅地方食饭,结果误打误撞嚟咗呢间唔喺我楼下嘅楼下冰室食饭身为读VA嘅我,入到去第一睇见到个装修劲靓劲oldschool令到我呆咗咁企喺度望,最深刻系天花板下面吊住啲好怀旧嘅舖头招牌,而且每个细节位都劲精致,再加埋带黄嘅灯光令我感觉好似翻翻以前嘅年代咁。招牌嘅蕃茄浓汤唔系嚟到唔试下嘛蕃茄浓汤公仔面一放上枱已经闻到阵蕃茄香味,汤底鲜甜唔会过酸,蕃茄味特出且非常浓郁,绝对唔怕水撩撩炒蛋放喺面,的确食落好creamy好重牛乳味,而且唔系炒到干晒家人唔太喜欢食通粉同螺丝粉,所以嗌咗公仔面,结果如我地所料公仔面相当挂汤,的确可以将成个面再升华到另一境界,而且加埋蛋令到整体口感更丰富同样系招牌嘅瑞士鸡髀,的确非常出色平时最怕系啲瑞士鸡髀又嚡又甩皮甩骨,但系呢个真系出乎意料地惊喜!鸡髀好入味,又香又甜,即使食到里面都依然够味,真系食过返寻味,令我想食晒我家人个餐虽然我系比佢嘅蕃茄汤吸引而入嚟嘅,但系作为一个叉烧滑蛋饭嘅发烧友当然二话不说立即嗌个自家制叉烧滑蛋饭(多葱)试完个蕃茄浓汤公仔面嘅炒蛋之后,自家制叉烧滑蛋饭嘅滑蛋较逊色虽然系比前者嘅炒蛋滑身少

招牌嘅蕃茄浓汤唔系嚟到唔试下嘛

同样系招牌嘅瑞士鸡髀,的确非常出色

虽然系比前者嘅炒蛋滑身少少,但系完全冇蛋味,成个饭净系食到叉烧同甜豉油味,身为重要嘅角色但蛋味完全欠奉
好彩叉烧弥补到我,数量绝对对得住价钱,而且肉质松软,肥瘦均匀,几好。

总括而言,价钱中等但一个好食到上天堂,一个就有少少失望。
特色蕃茄浓汤公仔面配牛乳炒蛋
招牌瑞士鸡髀