2014-01-13
之前一直想响lunch食粥,但揾唔到好味又抵食既粥铺 (轩尼诗道都有间忠记既,但有落味精的...食到一半真系食唔落...) 终于上年发现油站附近开左间新粥铺,之后我帮衬过几次 虽然只有大概8张枱,但lunch hour唔算逼又唔算贵又有电视睇,所以已经成为我lunch 饭堂~ 12点零去到,只有唔够10个食客,咁我就私私然揾位坐~望一望餐牌,叫左个3号餐(皮蛋瘦肉粥配油炸鬼) P.S.大家千万唔好同阿姐讲"皮蛋瘦肉粥加多个油炸鬼"咁叫,阿姐会以为你散叫架 等左5分钟左右就有得食,个皮蛋瘦肉粥都几足料,虽然d皮蛋切开左,但我觉得应该差唔多有一只皮蛋,而瘦肉虽然唔系手撕,但都好够味,粥底d米系粒粒爆开的,食落无味精之余,仲几绵添 至于油炸鬼,本来我无乜期望,因为好多粥铺既油炸鬼都会系淋的,但当我拎上手,就知新华既油炸鬼唔会淋,摵开仲好毕直添! 试咬一啖,虽然唔算得上好新鲜,但都算脆又唔un,我当合格架啦 食完之后,我拎住之前阿姐写左价钱既纸仔去卖单,阿姐好有礼貌,就算收左钱都会笑住系咁同你讲多谢! (今时今日好多食肆都系收左钱就算,唔黑住面收钱已经算好...)所以呢点几抵赞,希望
12点零去到,只有唔够10个食客,咁我就私私然揾位坐~望一望餐牌,叫左个3号餐(皮蛋瘦肉粥配油炸鬼) P.S.大家千万唔好同阿姐 讲"皮蛋瘦肉粥加多个油炸鬼"咁叫,阿姐会以为你散叫架
食完之后,我拎住之前阿姐写左价钱既纸仔去卖单,阿姐好有礼貌,就算收左钱都会笑住系咁同你讲多谢! (今时今日好多食肆都系收左钱就算,唔黑住面收钱已经算好...)所以呢点几抵赞,希望d阿姐努力keep住!
题外话/补充资料:
餐牌上虽然有煲仔饭,但要晏昼两点半后供应 (阿叔话),想食既话要留意了~