2015-08-18 369 浏览
小弟不嬲都讲过我嘅乡下第一就系日本,第二就系台湾。由于前两日先食完日本菜,所以而家又再次思乡,但系今次就唔系日本啦,而系台湾。所以就上网睇吓屋企附近有冇咩台湾菜,就见到有间系食米线同肉燥饭嘅,所以就即刻落街食啦。由于系今日系星期日,所以都几多人,所以我都等左一阵先有得入去食,原来逢星期一至五都会有下午茶,但系今日竟然冇,唯有叫反正价啦。不过都要四十几蚊,真系令我谂返系台湾食𠮶阵时嘅$35台币,好想返去食啊。哈台嘅我,二话不说梗系叫咗个肉操饭加上清爽嘅猪颈肉,再加一杯台湾嘅珍珠奶茶。就系咁,我就默默等我期待嘅嘢食嘅来临。等左阵间,啲嘢食仲来啦睇落去份量都唔少,有五至六件猪颈肉同埋份量都不少嘅肉燥。仲有啲唔同嘅配菜同埋半只卤蛋,份量都几足架。其实个肉操饭真系冇咗台湾味,佢嘅都系比较港式𠮶种,我好似台湾𠮶啲通常会有少少肥膏,但系依个就无咗去台湾食嘅感觉,猪颈肉就OK ,亦唔会好似去其他餐厅食咁干,所以整体来讲都不错,当然啦,去台湾实食好食啲嘅。个珍珠奶茶都叫有奶味,应该唔系用奶粉冲出黎嘅,珍珠就几弹牙,不过咬落去啲珍珠冇甜嘅味道,整体来说都叫不过不失嘅。
小弟不嬲都讲过我嘅乡下第一就系日本,第二就系台湾。

所以就上网睇吓屋企附近有冇咩台湾菜
,就见到有间系食米线同肉燥饭嘅,所以就即刻落街食啦。

肉燥饭
肉燥饭