2013-08-05 116 浏览
寻日(4-8-2013 Sun)系全民运动日,女友人IN幸运地book到3个钟o既羽毛球场,咁我就有得打o勒.我o地打到7点走人揾o野食,连同我男友,女友人WK, F, LT同佢两个女,六大两细谂食咩o野,终于决定食Pizza Hut,我o地o黎到都几多人等,其实都预o左,o岩o岩系开始食饭时间,不过我o地等大枱,第三张就系我o地,咁唔怕啦.我o地系咁等系咁等,入得去全部都系2-4人,由八十几号飞叫到接近我o地o既96号飞,都未听叫过大枱No.,真系等o左好耐,我两次睇见出面有两张并排o既四人枱吉o左,个接待o既男receptionist就畀晒2人入去坐,于是我行去睇佢张表.咁o岩前面一大班人嘈佢要枱,佢就安排畀佢o地,部份人入o左去先.我睇到张表,mark o左我o地o既No.系o系7:18pm到,而有个未入去o既八十几号起,入o左去o既细枱,7:33pm到o既都入o左去,即系佢真系系咁畀细枱入唔畀大枱入,有冇搅错呀!我睇睇表,呢个时间已经系7:55pm.而o个批未入去o既一人个女人同我讲,佢o地等o左成个钟,嘈佢至畀枱. 咁其实佢有mark低客人o黎到o既时间,即系知道边啲人等得

咁其实佢有mark低客人o黎到o既时间,即系知道边啲人等得耐啦,咁点解唔拼埋啲枱畀一大班人o既入?咁mark低有咩o野用?我o地又继续等,WK开始发火,话再唔拼枱佢就拍枱.又话一系我o地分两张枱坐,到有时坐返埋一齐.我就问o个个男receptionist,点解大枱耍等咁耐?佢好委屈咁话,已经同啲客讲o左,有客人等o紧,个半钟就要交枱,但佢o地仍加单.

就算系咁,咁点解有枱可以拼佢唔叫人拼?系佢唔识转弯定想制造好多客o既效果?我o地系等到冇晒其他客,净返我o地,甚至后面又有一pair客人o黎,佢都即畀枱佢o地.WK重覆拍枱,个男receptionist至问入面两张枱可唔可以拼埋?然后至畀到我o地,时间系8:09pm,足足50分钟.50分钟,我o地大部份人都好肚饿,包括LT o个两个细路女.要我o地等半个钟我o地觉得可以接受,但等成个钟同埋系咁畀后过我o地o黎客人入座,呢点绝对唔可以容忍.

而今日写呢篇食评时,嬲到打电话去佢o地o既head office投诉,但原来佢o地冇head office,我唯去打去外卖热线问,佢o地都话冇咩customer service o既电话,叫我打去呢间分店揾经理.我话我唔想由呢间分店处理返,佢就畀另一个人听我讲.我讲o左后,佢话会同分店反映,亦叫我留低电话,留低o左后冇耐,呢间分店经理打畀我,问完后再问返佢o既同事.

然后又覆返我,话当时2-4人枱系叫o紧6点几去到o既2-4位,六十几号o既客人入去,因为当时清得好慢.其实佢讲咩呢?佢意思系我o地7:18pm到时,个男receptionist至叫到o个啲No.,OK,fine,冇问题.但我讲o既系7:55pm,我o地仍未有枱时,7:33pm到o既2-4人已经早过我o地入座.我真系接受唔到呢个”解释”啰,而结论系,去Pizza Hut唔好一大班人去;或者,大家要醒目啲,分开人数分枱食.

入到去,我o地都快快点分别点二人同四人意式手制pizza餐各一,价钱系$228.00同$452.00,而因为LT大女LWT只钟意食肉酱意粉,所以另外叫畀佢.

两个餐合共有以下食物:
1. 黑椒海蚬炒意粉
o系点餐时,由于大部份人都唔食辣,而且枱上都有黑椒碎,但唔想叫野菌意大利饭,就问个女仔呢个会唔会好辣?佢唔识答.咁我就叫佢呢个请落少啲黑椒.
呢个睇落都几多蚬,黑椒亦都唔系落得多,食落,味道都系正常冇乜问题.

2,3. 蘑菇忌廉鸡汤同意大利菜汤
我饮前者,质地偏稀,味道尚可;而男友饮o既意大利菜汤就冇畀意见,都系咁啦.

4. 香蒜芝士白汁蚬肉薯蓉
由于一客份量唔多,我o地每人只分到一汤匙试食,呢个热腾腾,而我分到o既系冇蚬肉,薯蓉都几滑o既,芝士同香蒜味我就食唔到.

5. 蝴蝶虾三式拼盘
Menu上冇写有咩o野,原来有唔知咩o野鸡中翼同脆皮肠各四件,
我同男友只食到鸡中翼同脆皮肠,脆皮肠冇特别啦,而鸡中翼,男友话食到柠檬味.我食就觉得冇乜特别.

6. 菠菜薯蓉
呢个有啲菜o系入面,比之前o个个香蒜芝士白汁蚬肉薯蓉丰富啲,但同样地,一人试一汤匙.

7. 肉酱意粉
呢个只系LWT一人食晒,但WK帮佢’了’开睇,话肉酱少到极,只系薄薄一层.
然后两个pizza一齐到.

8. 水牛芝香pizza
我只记得有水牛芝士,酸青瓜,菠萝同牛肉丸.
水牛芝香pizza
呢个一食落去有惊喜,最主要系茄酱酸甜得o黎惹味,好好食.

9. 菲达之海pizza
Menu介绍系菲达芝士,大虾,菠菜同香浓茄酱
呢个
味道比水牛芝香失色,讲明有香浓茄酱,但我反而食唔到,味道淡淡的.

10. 烤鸡田园沙律
送到o黎我至记得农历年同女友人TW o系荔枝角食过, (o个个食评:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2284115&tc=sr2&con=rvw)呢个同样地烤鸡少同唔香,不过冇咁干,有啲肥,味道都同上次食o既差唔多吧.

11. 菠菜芝士白汁肉肠长通粉
呢个味道淡淡,冇乜特别,OK吧.

12. 鸡肉烟肉意粉配拿破仑汁
鸡肉烟肉意粉配拿破仑汁
呢个我最后至食,干到冇人有,拿破仑汁少到冇人有,而且味道唔够,好难食.
o衣o家睇返menu,原来冇菠菜薯蓉,咁,即系侍应搅错o左,我o地亦系唔知情o既情况下食o左.

服务:
除o左上面讲o既等位服务差劣外,我o地order完o野等o野食,耐都算,可以体谅,但,点解汤同汽水呢啲咁简单o既o野都可以唔系即刻有,而系一个意粉先到,重要问至畀?
我o地食完o野叫埋单,F顺口问一个女仔有冇咩discount,个女仔好倔咁讲一个’冇’字.

睇o黎呢间分店o既员工要接受陪训至得喇,而o个一分只系畀听order o个个女仔.

价钱:
由于我o地加肉酱意粉时,冇再睇餐单就咁叫,到埋单睇至知系$55.00,连加一呢餐系$808.50,其实真系唔想畀加一o个$73.50.

今次人均消费计7个人,味道亦唔计肉酱意粉,系2.76分
2013-08-04
$115.5 (晚餐)