2024-09-16
对呢间台湾过江龙嘅期待值好高,新开冇耐,次次经过都有人排队,有次星期五晚想食都食唔到 闲日夜晚,见唔多人排,一于试下。店铺装修简约文青,尽管晚市繁忙时段依然坚持一人一台唔搭台,感觉不错叫左最贵嘅餐,入面配料咩都有D,一次过试晒。加左$28 一杯饮品(当天是无糖白桃乌龙)、小食(鱼蛋)汤底普通,似牛肉面汤底,冇咩出彩之处,饮完唔会想refill (可以无限次添加)比较失望。自问好钟意饮汤,但今次连添饮嘅欲望都冇𩠌:🍗好大块嘅牛超级难咬,肉实,唔淋,食得好吃力;牛筋OK,有胶质,正常,但唔系好入味;牛五花: 普通货色,就系牛五花嘅味,正正常常冇特别之处🥗鸭血: 好食,爽口软糯并重,唔错; 豆腐: 好难食,完全唔推荐:(配菜鱼蛋:冇台湾特色,亦唔似香港鱼蛋,食左1粒唔想再食不过附上嘅辣酱同埋酸酱味道OK,开胃可口🍜面: 痴埋一旧,食唔到香味,捞唔匀,无可取之处。超级硬+干,食完胃痛,好差😅咁样一个餐,连加一 $171, 虽然环境及服务唔错,但奉劝大家唔好排队浪费生命、金钱,完全唔值。港岛区要食台湾嘢的话,北角铁花村、西环阿元来了、炮台山九分饱 系比较好嘅选择
𩠌:
配菜鱼蛋:冇台湾特色,亦唔似香港鱼蛋,食左1粒唔想再食
不过附上嘅辣酱同埋酸酱味道OK,开胃可口