2018-05-23
一向唔钟意食西餐,因为晌香港食西餐无过千都唔会好味,而且就算过千都要撞手神,同一间餐厅都唔系次次得。而今次呢间呢,埋单人头$2000,而且野食即使未到难食,都真系非常一般。但我都会推介可以至少去一次,因为佢既诚意唔系源自食物,系间餐厅既装修、装饰、细节、服务同佢安排既表演。今次首先睇下食物以外既野:餐厅入面真系整到好似50-60年代D舞厅咁,而且连餐具同餐桌面既摆设都好靓。连Washroom 入面都非常之特别,即使系Gents 呢面都有香水同Lotion 供应。好多餐厅酒吧都有Live Music,但有时都会几嘈,好似Amigo ....但呢度既Live Music 系Jazz为主,好Relax 好舒服。主唱好听就一定啦,但佢连伴奏𠮶两个西人都弹得好好听!! 而且连D音乐都好似令你置身50/60 年代咁,全部野夹埋真系好正~! 可以去呢度听下我当日录既少少音乐:https://instaud.io/2dihhttps://instaud.io/2dik除左西人表演,仲有本地人主演既一个小小音乐剧。个女主角把声好特别好好听。到讲返野食。其实少食呢D高级西餐,普通人(包括我)真系唔知自己
到讲返野食。其实少食呢D高级西餐,普通人(包括我)真系唔知自己食紧乜,不过好在佢有贴心Service:就系每上一碟佢都会同你讲究竟系乜黎。以下就系当日Menu :
餐前面包,好睇,正常味道。一定好味过街边面包舖、嘉顿餐包,但对比起好味既餐前包仲有一大段距离。
开胃菜:唔算好味。因为我食完都唔知系乜,系见到入面有几片蕃茄仔。
前菜
前菜:Sea Bass Tartare:对西餐无乜研究,真系唔识解说,不过呢个就几好味。
主菜1:Macaroni 酿松露加鹅肝:松露加鹅肝,Macaroni 上面有轻轻烤过既芝士粉,再加埋D Source。一睇以为又邪恶又好味,点知四样味道浓烈既野沟埋一齐变左味擂争霸,都唔知自己食紧乜味。D味道唔系一层层黎,系一黎就沟埋晒...真系有少少浪费食材。失败!
主菜2:Veal Tenderloin:好在呢个牛都都几好味,而且火喉仲控制得好好,切开入面仲系可遇不可求既粉红色呀!!
Pre-dessert : 应该系想食完主菜之后帮你Refresh下个口,所以有少少青柠味加Vanilla Cream, 酸酸甜甜的确系做到Refresh既效果,但味道就一般啦。
甜品 Rum BaBa:呢个真系全晚最令人失望既东西:好甜好甜既包 + 糖浆 + Cream,再倒D Rum酒落去 -- 妈呀,传统既法国甜品俾佢整到好难食呀~!望望附近几台,无人食得多过一半!!!
Macaron:最后仲有送Coffee Tea 既Macaron,正路野。睇落都几精致。
总括黎讲,呢间系一间好正宗既西餐厅:面包 --> 开胃菜 --> 前菜 --> 主菜 --> Pre-Dessert --> Dessert --> 点心 --> 咖啡/ 茶。 真系成个流程出晒黎,唔会太饱,亦唔会唔够饱,奈何食物质素认真麻麻,如果抱住食好西既心态黎就真系会喊住走。
之但系,加埋佢餐厅既环境、气氛、表演同服务,晌度食一餐又真系好Relax (我第一次食餐饭3个半钟而唔觉得闷);即使D野摆明唔好食,仲收呢个价,我都觉得系值,而且仲会想去多次。
食完呢餐真系又矛盾又迷茫:
1. 唔好食,但我会想去多次
2. 想佢好味D,但如果连野食都好好味,我惊到时要$3000一位
3. 餐厅既灵魂究竟系食物,定还是其他?