2022-10-26 245 浏览
去到西九龙中心食完两间舖,转战旁边呢间雪糕达人当食甜品。挣扎于窝夫碗定雪糕球,贵精不贵多,要咗雪糕球特别味。(劲后悔)唔好食特别味!唔好食特别味!唔好食特别味!话说呢间舖餐牌真系贴满两边墙都系,睇到眼花,玩法又真系几复杂。幸而店员解释都算清晰。以下内容要有耐性才可阅览================普通味分大细球,然后见到特别味+$4,又唔系普通味直接+$4的意思系窝夫碗要转特别味先+$4现在返黎Study下个menu,所谓特别味=顶级雪糕系列(但系榴梿同乳酪又冇放入顶级雪糕系列Menu)================海盐焦糖曲奇(大球$20)一咬落去系皱眉,乜嘢古怪味黎?Movenpick海盐焦糖曲奇系小妹最爱,海盐焦糖曲奇大概咩味,无出其右唔会差好远。当然呢度质感上冇得同Movenpick比,明既。但系个味…个味真系离开海盐焦糖曲奇有点远。好难形容,冇乜焦糖味,用既曲奇望落似Oreo但食落又怪怪地,中间有白色结块怀疑系海盐黎?夹硬摆3样嘢响一齐……勉强真系冇幸福。估计:奶脂肪唔够,盐太重手,令到雪糕甜味不足。总结呢个$20枝既特别味,完全中伏。海盐焦糖曲奇呢个味真系好很难食!我宁
去到西九龙中心食完两间舖,转战旁边呢间雪糕达人当食甜品

唔好食特别味!唔好食特别味!唔好食特别味!

话说呢间舖餐牌真系贴满两边墙都系,睇到眼花,
玩法又真系几复杂。
幸而店员解释都算清晰。

以下内容要有耐性才可阅览
================

系窝夫碗要转特别味先+$4
现在返黎Study下个menu,所谓特别味=顶级雪糕系列
(但系榴梿同乳酪又冇放入顶级雪糕系列Menu)

================
海盐焦糖曲奇(大球$20)

一咬落去系皱眉,乜嘢古怪味黎

当然呢度质感上冇得同Movenpick比,明既。
但系个味…个味真系离开海盐焦糖曲奇有点远

中间有白色结块怀疑系海盐黎?
夹硬摆3样嘢响一齐……勉强真系冇幸福。

估计:奶脂肪唔够,盐太重手,令到雪糕甜味不足。

总结
呢个$20枝既特别味,完全中伏海盐焦糖曲奇呢个味真系好很难食!
我宁愿再俾贵小小,落楼下[华]食,质素好好多。

假如呢间仲有下次,都系食落cheap cheap普通味算。
伏都冇咁痛。
2022-10-24