2021-10-30
.📍刈Bao台式创意小食📍 #馒头去葵芳 #馒头食台湾菜 #馒头的扫街系列 #馒头食面包------------------------------1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)新鲜整起♨️,但热得嚟仲攞得上手。刈包系长椭圆扁形,size同拳头差唔多大,包皮好薄;口感有啲似松软版冇咁干嘅馒头🧐,有啲软韧同回弹力;味道就甜甜地,有啲似用嚟夹扁皮鸭嘅润饼🌯,夹住咗块用卤水煮嘅大腩肉🥩,吸哂啲酱汁同油脂。腩肉肥肉部份偏多,煮得软淋入味👍🏻,好易咬开,肥膏嘅部分入口即化,油脂香散发晒出嚟。刈包中间仲有生菜🥬、爽口嘅酸菜同腌萝卜,同甜甜地嘅卤水汁咸酸甜交杂,面头洒上花生碎🥜,丰富下个口感,整体都唔会话好油腻,味道上绝对合格。但系我觉得酱汁唔太香浓🙁,而且可能系个人口味问题,我觉得成个味道配搭有少少麈归麈土归土嘅感觉😅,加上份量唔大,呢个价钱我觉得唔太抵食。------------------------------◾包体:3.5/5◾内在馅料:3.5/5🔸整体评分:7.0/10🔸小编回头率:6/10
1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)
新鲜整起♨️,但热得嚟仲攞得上手。
◾包体:3.5/5
◾内在馅料:3.5/5