2015-08-01
今晚去朋友屋企攞手信,无理由空手空脚去架,于是就谂到不如买个蛋糕去送比佢食啦。上次我自己试过伯爵红茶半熟蛋糕,觉得好好食又唔甜,又知道伯有钟意饮茶,一定岩晒佢口味。收工去左九龙城嘅诺亚买左个伯爵茶比伯有,而自己见到有啲卷蛋睇落几吸引,于是买左个京都抹茶溶心鲜乳卷比自己。其实我自己都有超过10年无食过卷蛋,因为细个阿妈买返嚟黄色果啲卷蛋,超难食,蛋糕又硬,忌廉又肥腻,我已经心生恐惧。但今次见到原来卷蛋都有咁多颜色咁吸引架㖞,作为一个为食家,点可以局限自己呢,于是就比个机会自己试下啦。盒身有建议食用方法,唔驶店员每个客逐个讲,讲完都怕自己唔记得,有写住就最好啦。食完饭无耐都未有时间攞定出嚟解冻,阿妹就话想食个卷蛋。表面睇落软棉棉好似条毛巾咁。切落唔怕因过软而切到烂晒,用把刀仔轻轻咁界下就得啦,睇下我切得都几靓呀但可能我地太心急食,无攞定出嚟解冻,所以未见溶心。呢个京都抹茶溶心鲜乳卷,蛋卷面软硬适中,淡淡嘅抹茶清香,里面好多忌廉兼有抹茶心,虽然见到咁多忌廉,但忌廉好柔软幼滑、轻盈唔腻、食落又怕甜,食完个卷都无油腻胀肚嘅感觉。唔钟意食甜嘢嘅人都可以试下,如能带出点点苦涩抹茶味、苦中带甜会更好,
其实我自己都有超过10年无食过卷蛋,因为细个阿妈买返嚟黄色果啲卷蛋,超难食,蛋糕又硬,忌廉又肥腻,我已经心生恐惧。但今次见到原来卷蛋都有咁多颜色咁吸引架㖞,作为一个为食家,点可以局限自己呢,于是就比个机会自己试下啦。 盒身有建议食用方法,唔驶店员每个客逐个讲,讲完都怕自己唔记得,有写住就最好啦。 食完饭无耐都未有时间攞定出嚟解冻,阿妹就话想食个卷蛋。
题外话/补充资料:
其实$88一个卷蛋,真系唔算平,但如果你买前有留意下佢网上介绍用咩材料 (日本面粉、日本海藻糖、澳洲牛奶),同师傅嘅用心,我相信大家会觉得值得。其实香港人好多都舍得食,最紧要用料好、食得放心,相信回头客亦都不少,最怕啲食店收一级价钱比二级嘅货你啫。