2017-03-10
呢间嘢好咗都好一段时间, 但无时无刻都咁多人等, 最惨系佢隔离果间寿司又系咁多人, 你离远望过去, 见到人山人海, 但唔知边D人系等紧边间, 今次都系试一试, 虽然系人多, 但行去问时, 可能我地系2个人, 所以都即刻有枱入, 但企门口个姐姐仔, 唔知系做到晕定听唔到我讲嘢, 我行去话两位时, 佢仲举一举手, 好似示意听到咁, 跟住仲行去望望入面环境, 以为佢确认一下就带我地入啦, 点知转头叫咗另外个比我迟的人, 我当然第一时间出声, 佢先改返系带我地入去~ 镇江排骨其实呢样唔系老公想叫果种, 佢系想食肴肉, 不过记错咗~ 开头食都觉得OK, 味道又唔太差, 但食到咁上下先发现, 系超劲多油啰~ 搞到我都唔想食, 唯有拿拿声食埋个汤面, 然后将d排骨掉哂入d汤度过一过水, 去咁d油~ 冻黑木耳露唔错, 唔会太甜, 又够胶, 除咗黑木耳外, 仲有好多其他料, 例如红枣, 当饮品或甜品都OK~ 鲜肉小笼包应该系即叫即蒸, 因为都等咗几耐下, 汤汁就够哂, 但个皮略为厚咗少少, 如果可以薄皮d, 应该会更加好食~ 双色刈包今匀真系中蕉了...........以为系普通两个色的包
镇江排骨
冻黑木耳露
鲜肉小笼包
双色刈包
个包系超足料, 一个系夹猪扒, 一个系夹鸡扒, 两块扒都沾咗脆浆嚟炸, 所以又更加大块咗同肥腻咗~ 两个包夹唔同扒之余, 仲系用唔同浆汁的, 一个咸咸地, 一个酸酸地, 个包皮又够软熟, 其实都唔错, 只不过我地太饱, 所以减咗d分, 下次再试的话, 真系求其叫一个就够, 如果唔系就唔食其他嘢~
金网生煎锅贴
平时响上海舖果d生煎锅贴, 都系煎到个底好香, 但由于呢度多咗层金网, 所以锅贴个底就煎唔到脆皮, 不过好彩佢个皮都唔算厚, d肉就有汁, 整体上都唔错~
酥炸大排面
至于个面都好适中, 最怕d上海面煮得太淋, 佢刚刚好, 个汤又唔会太味精, 不过得一条菜就少咗d~
明明叫6样嘢, 但张单加埋茶位, 搞到变咗7样嘢, 对中国人嚟讲好唔老嚟架嘛~