二月放假,友人带咗我去时代广场食午餐,如果唔系佢介绍,我都唔知有麒艺馆依间餐厅。可能闲日嘅关系,餐厅得两、三枱客,加上环境十分大,装潢华丽,令成个气氛十分分尴尬。同时,店员亦全程企我哋附近...。朋友发办,佢话之前食过,我都无乜意见。只系见到价钱都几贵下,心谂应该真系大师级,好好食挂?一笼虾饺烧卖都卖成$5x(计埋加一),仲要得三粒,真夸张!另外,有个午市套餐只系卖$88,相信系特别优惠吧。套餐包括一份花胶捞饭,同三件乳猪。鱼翅捞饭几多料,但好湿,食落味道ok,但份量比较少,一人前吧。另外,三件乳猪个皮系脆嘅,但要形容为天下第一就不至于吧,唔觉有咩咁特别,而且我不喜欢有骨。鲍鱼挞是最好美味的一样,但份量十分精致,一口吃完,承惠$48个。友人点名要叫无花果叉烧,哇只系得8粒,好矜贵,样貌似猪腩肉多啲。而味道更是失望,餐厅好似完全唔知叉烧系乜黎,定我的应知有所不同?更重要嘅系味道完全不好味,好甜好漏好肥,味道好奇怪,我吃了两粒,就不想吃了。而旁边的鱼子酱亦达不到画龙点睛的效果,只有惺惺作态、故弄玄虚。但朋友却是吃得津津有味,说果然是酒店级师傅的手势😅。最后,要了烧卖,三粒大大粒,一啖食唔哂

最后,要了烧卖,三粒大大粒,一啖食唔哂。但味道亦是普通过普通,且口味偏淡,同「叉烧」刚好相反。烧卖有大只虾,但也无乜鲜味,虽口感弹牙。
一句到尾,性价比低。老实说,食物味道和卖相真的不见得比普通酒楼好,但价钱就是两、三倍...。服务是正常,但我自己好唔自在,因为食到两点左右,得返我们一枱客,好似有点赶收工咁。今餐由友人请客,多谢,但我想同佢讲价钱同食物口味不一定是挂钩的,他可能心想我是妹仔口唔识食。下次我会带他试西营盘点心的真正美味。