2019-08-17 873 浏览
约咗朋友即兴去食鸡煲,本身就去筲箕湾嘅锋记小炒王,点知一去到原来佢星期一休息,一场黎到冇理由打退堂鼓架。于是去咗隔离果间-常会面长今鸡煲 试下。 由于星期一冇咩人所以唔使等,即刻有得入。鸡煲店紧系叫鸡啦,本身谂住叫半只再加打边炉就算,店员话半只好细,会唔够食,于是听佢讲叫咗一只。佢比咗个桶我地摆鸡骨,都几好,一方面冇咁污糟,另一方面佢都可以做少啲。鸡煲黎到,店员帮我地整,一路煲紧果阵,啲麻辣味一路蒸出黎,几香,但闻得多会令到个鼻痕痕地。煲咗一阵,经间店员黎翻咗几次,之后佢话食得,开得餐!鸡好惹味,配料都几多,开头食唔系几辣,但有麻嘅感觉,之后越食越觉得辣,可能我挨唔到辣,朋友话冇咩嘢。食完个煲其实都有七八成饱,之后我地叫咗美国肥牛,贡丸同自家水饺。肥牛普普通通但索哂啲汁都好好味。贡丸都唔会有油膱味,几好食。水饺系自家制韮菜饺,系新鲜料包嘅,好好食。好友相聚紧系要啤一啤,店员话青岛有优惠,我地叫咗6枝青岛$98。佢啤酒全部都系细枝装。食辣野配啤酒加吹水一流。如果人多可以叫多啲野食,有机会会再黎。

由于星期一冇咩人所以唔使等,即刻有得入。

麻辣鸡煲

煲咗一阵,经间店员黎翻咗几次,之后佢话食得,开得餐!

美国肥牛
肥牛普普通通但索哂啲汁都好好味。
贡丸都唔会有油膱味,几好食。
水饺系自家制韮菜饺,系新鲜料包嘅,好好食。

食辣野配啤酒加吹水一流。

如果人多可以叫多啲野食,有机会会再黎。