2012-08-30
因为男友知我钟意食日本野, 于是带我去试新野~ 经常于湾仔出没, 竟然唔知呢度有间日本拉面店!可以系拉面市场竞争激烈下, 都有咁多客帮衬, 想必一定有优秀之处吧~店内装潢, 令我谂起游日时, 帮衬过既小小拉面店~只有6人座位~ 当我坐下, 再望出窗外, 原来仲有"室外"位~ 可幸, 怕热既我唔需要坐外面~ 真系要多谢男友既悉心安排~ 话说回来~ 点餐纸跟豚王没有太大分别, 都系可以选择面既软硬度, 汤底既浓度, 追加物.....枱上亦都放左多款调味品...... 喜欢"混酱"既我, 又点会放过呢...... 考虑左一阵, 我点了叉烧酱油拉面而男友点了御品地狱拉面再多一客蒜香墨鱼咀男友本想食厨师推介之一 ----- 黑武王沾面(每日限定20杯) 当然, 叫得系限定就梗系一早售罄~~眼见店员忙于做外卖, 亦要照顾店内顾客~我只好耐心等候~ 等左大约20分钟, 墨鱼咀到了, 份量算少, 但味道好香~再过10分钟, 我碗面到了~ 似乎汤真系太少啦~~ 未"混酱"前, 先呷一口汤先~我已经剔了正常汤底, 但都感觉到好稠, 好黏口..... 大概系骨胶原既关系吧!!男友仲点了"较浓"汤底, 真系唔
因为男友知我钟意食日本野, 于是带我去试新野~

经常于湾仔出没, 竟然唔知呢度有间日本拉面店!

店内装潢, 令我谂起游日时, 帮衬过既小小拉面店~

可幸, 怕热既我唔需要坐外面~ 真系要多谢男友既悉心安排~

点餐纸
窗上menu 1
窗上menu 2
考虑左一阵, 我点了
叉烧酱油拉面

而男友点了
御品地狱拉面

再多一客
蒜香墨鱼咀

当然, 叫得系限定就梗系一早售罄~~

眼见店员忙于做外卖, 亦要照顾店内顾客~
蒜香墨鱼咀
再过10分钟, 我碗面到了~

似乎汤真系太少啦~~ 未"混酱"前, 先呷一口汤先~
男友仲点了"较浓"汤底, 真系唔知点好啦~

又再10分钟过后, 男友既"御品地狱拉面"终于到啦~
打算试下豚角, 都唔见有既??

查问店员, 佢话"呢碗系叉烧地狱拉面~"

, 我地明明order左御品地狱拉面, 点解会唔同左架???

之后, 店员问厨师, 先知原来无晒豚角~

十分离谱~~
居然等左咁耐, 无左其中一味𩠌都唔即时通知~~
仲要, 亳无意欲帮我地更换及改价钱啰!!!

看著男友同我碗面, 原本可以试下其他𩠌,
而家只是汤底不同, 但配料系一样~
叉烧酱油拉面
只是汤底不同既"叉烧地狱拉面"
坦白讲, 呢个时候, 一切都大打折扣了~~
店员连道歉既说话亦欠奉~~
2012-08-12
点餐纸