2007-06-23
其实已经系上星期既事, 最近得闲先打番评语.女友话想食日本野, 建议去夏雪, 我黎之前SEARCH个OPENRICE, 有成四十几个哭脸, 都有D担心, 结果我成为其中一个哭脸啦.间野环境唔错, 够黑有气氛, 如果约三五知己食饭唔错, 我同女友坐左个窗位, 望住旺角街角都几靓/坐底后问侍应拎杯水... 佢竟然话冇... 咁大间食净系得茶?!叫左好多野(正确名字唔记得啦): 蛤仔面史汤, 寿司拼盘, 虾膏蟹柳军舰, 架喱吞拿鱼夹饼, 海胆浆配炸鸡软骨. 两个人食都好丰富.蛤仔面史汤: 佢MENU话二人用, 但其实好大碗, 可以分到4-5碗出黎, 味道比吉之岛买的即冲汤包差... 但d蛤几甜.虾膏蟹柳军舰: $20碟, d虾膏少到...连半cm都无....同一堆蟹柳碎肉, 小学生家政作品会较好寿司拼盘: 寿司面d肉超薄, 深水埗一些扮日本料理的还要好.海胆浆配炸鸡软骨: 呢个好食, 可以俾四个人送酒. 有食友已经讲过, 佢个用蛋黄浆整个浆的, 我地觉得几好食, 但同海胆真系无乜关系.架喱吞拿鱼夹饼: 呢个好食, 架喱好香, 食落唔会漏, 洽到好处.overall, 只要唔系日式食物都好食,
overall, 只要唔系日式食物都好食, 作为日式餐厅都几失败. 我地坐系窗口位, 一路望住对面间「极上寿司」, 一路讲早知食对面. 夏雪唔算平, 我地都话唔会再黎