2019-06-21 305 浏览
话说本人好钟意食麻辣火锅,系香港都食过几间唔同餐厅,见呢间啲价钱都唔算太贵,所以今日就同屋企人一行三人黎试下新野。原本觉得价钱都几合理,点知啲野食一上枱先知原来性价比低到贴地。份量不但少,食物质素更强差人意。叫左份$88黄喉,点知得10块都冇,仲要好细块,人地一块都等于佢两块。至于手打丸好明显系劲早整定放左入冰格雪,因为上枱时表面系见到啲冰,而食落口感好硬。另外叫左份差唔多$300嘅手切手牛颈脊谂住会好少少啦,点知出到黎都系铺左少少雪,食落亦冇乜牛味。最难食系份鹅肠,真系难食到唔知点形容好。好啦成餐饭都唔好食,到埋单时一睇,哗,成$1200几,咁米即系每人$400?再睇下张单,茶芥同酱料每人收$30,咁我就拎住张单出去柜枱问下啦,因为张menu都冇提过呢$30。点知出去一问柜枱果个人(应该系老细),佢就叫我问另外一个颗计,完全唔想答咁。好啦,问完佢地话张menu有写,但我睇黎睇去都只系见到酱料费,佢分左两款,一款每人$20, 一款每人$10,但我唔知两者有咩分别。佢就再重申酱料系$20, 而加埋茶芥每人$30。咁我都知通常火锅店都会收茶芥酱料,问题系你要写清楚呀麻,冇写系人都以为唔收啦

好啦成餐饭都唔好食,到埋单时一睇,哗,成$1200几,咁米即系每人$400?再睇下张单,茶芥同酱料每人收$30,咁我就拎住张单出去柜枱问下啦,因为张menu都冇提过呢$30。点知出去一问柜枱果个人(应该系老细),佢就叫我问另外一个颗计,完全唔想答咁。好啦,问完佢地话张menu有写,但我睇黎睇去都只系见到酱料费,佢分左两款,一款每人$20, 一款每人$10,但我唔知两者有咩分别。佢就再重申酱料系$20, 而加埋茶芥每人$30。咁我都知通常火锅店都会收茶芥酱料,问题系你要写清楚呀麻,冇写系人都以为唔收啦。最大问题系酱料有分两款,你问都唔问就收人贵啲果个,都好唔合理啫。

总之呢间餐厅唔会再黎第二次,一次都多。