2021-03-10
话说最近因为想食好既烧味中左好多伏,今次行完donki就同朋友入左鼎爷主理既鼎家喜筷试下有冇伏~相比起传统既烧味店,鼎爷呢间就相对地年轻化好多,四围都系佢既肖像插图,而且除左烧味之外仲有日式沙律、台式饮品同甜品,都系几意想不到既配搭。烧味又点可以冇叉烧,今次点左叉烧同埋烧鹅,可以拣切定唔切,因为想同朋友SHARE所以都叫师傅切左。叉烧要左半肥瘦,两款睇落都几肥美又有光泽~叉烧肉质好淋好嫩口,香蜜味;而个烧鹅本身都烧得唔错,鹅皮好甘香脆口,有配一个柑橘酱,加埋黎食可以去左油腻感,个酱有少少似香橙朱古力既味。跟餐配日式芝麻酱沙律,细细份当食啲菜都唔错。叫左杯乌龙芝士奶盖,充满台湾风味,芝味浓厚!我自己就比较喜欢水果茶,够哂清甜,食完咁肥美既烧味饮返杯茶真系一流既享受~食完叉烧+烧鹅饭都唔够喉,又叫左份馍饼双拼,入面都系叉烧同烧鹅,同朋友交换口味黎试,味道同饭既烧味差唔多,不过夹多左块青瓜同馍饼,口感唔错。最后甜品拣左吐司我觉得算系烤得唔错,比想像中好,因为出面好多烤吐司都成旧烤到砖头咁、或者中间完全冇烤过,呢份都烤得几平均,每格都香脆甜美;至于个雪糕就比较普通,我拎左花茶配既黑糖倒落去食,
跟餐配日式芝麻酱沙律,细细份当食啲菜都唔错。
叫左杯乌龙芝士奶盖,充满台湾风味,芝味浓厚!
最后甜品拣左吐司
我觉得算系烤得唔错,比想像中好,因为出面好多烤吐司都成旧烤到砖头咁、或者中间完全冇烤过,呢份都烤得几平均,每格都香脆甜美;至于个雪糕就比较普通,我拎左花茶配既黑糖倒落去食,又几夹。